26 naj antioksidantov
Hrana je najpomembnejši ukrep v boju proti prostim radikalom. Bistveno je, da v prehrano vključimo čim več različnih, kakovostnih in z antioksidativnimi snovmi bogatih živil in začimb. Tako ohranjamo naravno ravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti. Snovi, ki delujejo v telesu kot antioksidanti so vitamini: A, C in E, karotenoid, bioflavonid in lipoična kislina, vključno s koencimom Q-10 in minerali: selen, mangan, cink, baker, železo in krom.
26 živil z največjo vsebnostjo antioksidantov glede na ORAC vrednost (oxygen radical absorbance capacity).
VRSTA ŽIVILA (po antioksidativnem potencialu) | VREDNOST ORAC (μ mol TE/100 g) |
KLINČKI, mleti | 290.283 |
CIMET, mleti | 267.536 |
ORIGANO, posušeni | 200.129 |
KURKUMA, mleta | 159.277 |
ACAI JAGODE, posušene | 102.700 |
KUMINA, semena | 76.800 |
PETERŠILJ, listi, posušeni | 74,349 |
BAZILIKA, posušena | 67.553 |
NESLADKANA TEMNA ČOKOLADA | 49.926 |
KARI v prahu | 48.504 |
SEMENA RUMENE GORČICE | 29.257 |
INGVER v prahu | 28.811 |
ČRNI POPER | 27.618 |
TIMIJAN, svež | 27.426 |
MAJARON, svež | 27.297 |
GOJI JAGODE | 25.300 |
ČILI v prahu | 23.636 |
PEKAN OREHI | 17.940 |
PAPRIKA v prahu | 17.919 |
PEHTRAN, svež | 15.542 |
KORENINA INGVERJA, sveža | 14.840 |
ORIGANO, svež | 13.970 |
OREHI | 13.541 |
LEŠNIKI | 9.645 |
BRUSNICE, surove | 9.584 |
HRUŠKE, posušene | 9.496 |
Mednarodno uveljavljeni standard za meritev antioksidativnega potenciala živila se izraža v enotah ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) in nam povede koliko prostih radikalov lahko 100 g določene snovi nevtralizira.
Ključna je raznovrstnost živil bogatih z antioksidanti.
Pomembno je dejstvo, da lahko uživamo začimbe v količinah, ki so merjene v gramih, živila pa brez tveganja v večjih količinah. Ključna je kombinacija in raznovrstnost antioksidantnih snovi, saj delujejo vzajemno in usklajeno. Zato lahko zelo majhne količine različnih antioksidantov dosežejo večji učinek, kot bi jih zelo velike količine najmočnejšega izmed njih.
V telo poskušamo vnesti čim več antioksidantov v obliki integriranih živil. Pomembna so tudi superživila, ker poleg antioksidantskega delovanja, vsebujejo tudi druge pomembne snovi. Pri prehranskih dopolnilih dajemo prednost tistim, ki so ekološko in z najmanj agresivnimi postopki predelani, saj je učinkovitost večja.
xx Duša
Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. Naša prehrana odsev nas samih
(2): Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N. Ščepec Rešitev - Zamolčane zdravilne moči začimb
(3): http://superfoodly.com/orac-values/
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji