5 naj učinkov kardamoma

5 naj učinkov kardamoma

Kardamom ima značilen svež vonj po vrtnicah in sadno-osvežujočo ostrino, ki spominja na kafro in evkaliptus. Deluje kot poživilo in spodbuja koncentracijo, lajša prebavo maščob in škroba.

Kardamom uvrščamo v enako skupino (pikantnih lilijevk) kot ingver in kurkumo, vendar ima veliko bolj blagi okus kot ingver in je manj grenak od kurkume. Vsebuje od 3 do 9 % eteričnih olj, največ v semenih znotraj kapsule kardamoma.

5 naj učinkov kardamoma

Elettaria cardamomum
No. 1

Olajša prebavo maščob in škroba. Spodbuja proizvodnjo želodčnih sokov in žolča ter pomaga pri prebavnih težavah in zaprtju.

No. 2

Spodbuja koncentracijo. Deluje kot poživilo, podobno kot kofein, vendar ne pospeši utrip srca. Super nadomestilo kavi je napitek iz 40 % kardamoma, 30 % kumine in 30 % janeža (semena stremo, prelijemo z vrelo vodo in jih pustimo stati 10 minut), ki ga uživamo ob ali po obroku.

No. 3

Krepi dlesni. Deluje protivnetno v ustni votlini, njegovo eterično olje nevtralizira bakterije, ki povzročajo zobne bolezni.

No. 4

Za izkašljevanje. Proti suhemu kašlju je najbolj učinkovit čaj (dve žlički strtih semen prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut), saj spodbuja krčenje bronhijev.

No. 5

Antioksidant. 

Uporaba …

Kardamom je pomembna sestavina začimbnih mešanic v indijski in arabski kuhinji (curry, ...). Pri nas je nepogrešljiv v medenjakih in božičnih piškotih. V enolončnicah in omakah lahko uporabimo cele kapsule in jih na koncu kuhanja vzamemo iz jedi; pri nadevih in sladicah pa semena, ki so znotraj kapsul in jih stremo v možnarju. Pri kuhanju ga dodajajmo proti koncu priprave jedi in pazimo na količino, saj ima intenziven okus.

Dobro se ujema s/z …

… čilijem, papriko, poprom, ingverjem, koriandrom, kumino, laško kumino, nageljnovimi žbicami, žafranom, janežem, janeževo zvezdo, koromačem, limonino lupinico, vaniljo.

Kakovost ...?

Kakovostni kardamom prepoznamo po zaprtih plodovih, znotraj katerih so temno-rjava zrnca, ki vsebujejo največ eteričnega olja. Ta v stiku z zrakom hitro izhlapi, zato stremo kapsulo tik pred uporabo. Lahko uporabljamo tudi mleto začimbo, vendar jo moremo hitro porabiti, da ne izgubi arome.

Morebitne nevarnosti …

Pri kardamomu niso znani nobeni stranski učinki. Povečanje oksidativnega stresa so opazni le pri uživanju ekstremnih odmerkov (0,3 mg) na gram telesne teže.

KAJ PA VI?

Kardamom? Absolutno je eden izmed mojih največjih odkritij med začimbami, saj njegov kafrast okus doda sadno-osvežujočo ostrino v sladkih pecivih (piškoti, pite), pa še na tiste legendarne Bronhi bombone iz otroštva me spominja. Poskusite, mogoče vam pričara prijetne spomine.  

xx Duša

Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N., 2011. Ščepec Rešitev -  Zamolčane zdravilne moči začimb


Komentarji