Leča

Leča

Leča je lahko prebavljiva stročnica, bogata s fosforjem, kalcijem, kalijem in cinkom. Vsebuje obilo folne kisline, železa, bakra in topnih vlaknin ter približno tretjino najpomembnejših esencialnih aminokislin. Lupina je bogata z ogljikovimi hidrati, zato so jedi narejene iz nje, zelo nasitne. Gre za sestavljene ogljikove hidrate, ki prehajajo v kri počasneje in ustrezajo tudi ljudem z motnjami presnove sladkorja in tistim, ki hujšajo.

Leča uravnava prebavo in krepi želodec.

Priporočljiva je za odpravljanje slabokrvnosti, zaradi velike vsebnosti železa. Dviguje energijski potencial in zmogljivost; v času starega Egipta in Babilona je bila cenjena kot afrodiziak.

Rdečo, črno, zeleno ali rjavo lečo lahko dodamo k solatam, juham, naredimo iz nje polpete, namaze ali pire. Pri njeni pripravi je zelo pomembno namakanje (o tem si več preberite tukaj).

Lastnosti živila po kitajski tradicionalni medicini

Živila Okus Učinek
Leča (rdeča) Sladka Krepi vitalno energijo ledvic in srca
Leča (zelena) Sladka Krepi kri in življenjsko moč

HRANILNE VREDNOSTI: Leča, surova

Količina na 100g živila
Energija (kcal) 353 kcal
Maščobe skupaj 1.06 g
Holesterol 0 mg
Ogljikovi hidrati skupaj 60.08 g
Beljakovine 25.8 g

Viri:
(1): 
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
http://www.cenim.se/hranilne-vrednosti.php?id=4713


Komentarji