Naj živila, ki krepijo jetra

Naj živila, ki krepijo jetra

Jetra so največji notranji organ in hkrati tudi največja žleza v človeškem telesu. V jetrih se odvija dobršen del prebave, saj se s pomočjo jetrnih encimov sintetizirajo aminokisline, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Sodelujejo pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Sintetizirajo in izločajo sestavine žolča. Udeležene so pri sintezi plazemskih beljakovin in aktivaciji vitamina D. V jetrih se skladiščijo vitamini in minerali ter glikogen (predstavlja naše gorivo). Jetra so organ, ki mora predelati vse stranske produkte živil, ki jih zaužijemo in z močnim sistemom razstrupljanja, pretvarjajo vse strupe v molekule, ki jih nato izločimo iz telesa skozi ledvica (z urinom) ali skozi črevesje (z blatom).

Jetra ležijo v desnem zgornjem kotu trebušne votline, tik pod trebušno prepono.

Kaj najbolj škodi jetrom?

Jetra so danes, ko je strupov vse več, vedno bolj obremenjena. Nove kemične spojine nastajajo vsak dan in do nas prihajajo z zrakom, s hrano, z vodo in zdravili, ki jih zaužijemo, ter s kozmetiko in čistili. Jetra preobremenjujejo: nepravilna prehrana (premastna hrana, hitra in industrijsko predelana hrana, pogreta hrana), konzervansi, barvila in umetni okusi, kajenje, prekomerno pitje alkohola, še posebno v kombinaciji s stresnim načinom življenja in čustva (jeza).

Jetra imajo veliko sposobnost samo-regeneracije ...

Jetra se ne okvarijo čez noč (razen če zaužijemo zelo strupene snovi), imajo pa veliko sposobnost samo-obnove, ki traja povprečno dve leti. Pomembno je, da se težave lotimo celostno. Izboljšamo prehrano (odstranimo živila, ki škodujejo jetrom in dodamo živila, ki jih krepijo) in smo redno telesno aktivni (najboljše v naravi). Če so jetra preobremenjena s toksini, jim bodo zdravilne rastline pomagale s pospeševanjem izločanja določenih snovi.

Za obnovo jeter … pegasti badelj.

Za razstrupljanje jeter … kurkuma, majaron, muškatni orešček, artičoka, peteršilj, zelena.

Koristni so še … origano, kubeba (Piper cubeba L. F.), goba Reishi (Ganoderma lucidum), melisa, rožmarin, česen, čebula, čemaž, janež, klinčki.

ŽIVILA, KI KREPIJO JETRA 

(po kitajski tradicionalni medicini)

Žita: Zelenjava: Sadje: Stročnice: Začimbe: Ostalo:
AMARANT ZELENA SOLATA MALINE FIŽOL BAZILIKA KIS
PROSO PARADIŽNIK ANANAS BOB INGVER LIMONA
KVINOJA ŠPINAČA RIBEZ SOJA GORČIČNA SEMENA OLJE
BROKOLI ROBIDNICE ČRNI POPER KOZJI JOGURT
REGRAT KOSMULJE KARDAMOM KOZJI SIR
ZELENE OLIVE JAGODE KOPER
POR ČEŠNJE KOROMAČ
RDEČA PESA KIVI KUMINA
ZELENA MANGO LOVOROVI LISTI
ŠPARGLJI GRANATNO JABOLKO ROŽMARIN
REDKVICA POMARANČA
ČEBULA MANDARINE
SLIVE

x Duša

Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): McKeith G. Si to, kar ješ
(3): http://diagnosticni-laboratorij.si/jetra/
(4): http://www.zazdravje.net/


Komentarji