Soja
Soja vsebuje veliko vitaminov skupine B, kalcija, železa in cinka. Je visoko kakovostno proteinsko živilo. Sojine beljakovine lahko skoraj enačimo z beljakovinami živalskega izvora in so lahko prebavljive ter ne zakisajo telesa. Ugodno vplivajo na raven holesterola v krvi in varujejo pred boleznimi srca in ožilja.
Soja ima nizek glikemični indeks in ugodno vpliva na raven sladkorja v krvi. Spodbuja delovanje ledvic, pospeši pretok telesnih tekočin, razstruplja ter krepi vranico, trebušno slinavko in želodec. Soja je vir fitoestrogenov, nesteroidnih spojin z blagim estrogenskim učinkom. Vsebuje tudi progesteron kot protiutež estrogenu.
Tako kot vse stročnice, moramo tudi sojo pred kuhanjem obvezno namakat (več si preberite tukaj).
Lastnosti živila po kitajski tradicionalni medicini
Živila | Okus | Učinek |
Soja (črna) | Sladka | Krepi vranico, trebušno slinavko in ledvice |
Soja (rumena) | Rahlo sladka | Hladi |
Soja (zelena) | Sladka | Hladi |
Hranilne vrednosti: sojino mleko
Količina na 100g živila | |
Energija (kcal) | 52 kcal |
Maščobe skupaj | 1.92 g |
Holesterol | 0 mg |
Ogljikovi hidrati skupaj | 4.93 g |
Beljakovine | 4.48 g |
Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): http://www.cenim.se/hranilne-vrednosti.php?id=4763
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji