23 sadežev z največ C vitamina
Vitamin C okrepi imunski sitsem in tako zmanjša tveganje za prehlad, gripo in druge viroze. Je močan antioksidant, poveča absorpcijo železa in ima še druge koristne lastnosti. A veste katero sadje ga vsebuje največ?
Sezonsko sadje in zelenjava, bogata s C vitaminom, je super izbira. Ko tega ni na voljo, so najboljša alternativa, sadeži posušeni na najnižjih temperaturah, ki ohranjajo največ hranil.
Sadež | Vitamin C* |
Camu Camu | 2700 |
Acerola | 1677 |
Šipek divje vrtnice | 1500–2000 |
Črni ribez | 155–215 |
Tropska guava | 183 |
Rumeni kivi | 120–180 |
Zeleni kivi | 98 |
Papaja | 62 |
Ameriški kaki | 66 |
Rdeči ribez | 58–81 |
Pomaranča | 53 |
Jagoda | 53 |
Limona | 46 |
Grenivka | 34 |
Mandarina | 31 |
Kaktus opuncija | 23 |
Robide | 23–32 |
Ananas | 15 |
Grozdje | 11 |
Slive | 10 |
Banana | 9 |
Avokado | 8 |
Jabolka | 6 |
* Mg vitamina C na 100 gramov svežega sadeža
Viri:
http://www.naturalhub.com/natural_food_guide_fruit_vitamin_c.htm
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji