Debelo črevo
TEŽAVE S KOŽO so pogosto povezane z DEBELIM ČREVESJEM.
Pljuča krepijo kožo, odpirajo se v nos in zagotavljajo normalne vonjave. Tesno so povezana z debelim črevesjem (votlim organom).
Sprejemajo kisik iz zraka in urejajo njegovo gibanje. Njihova temeljna naloga je nadziranje dihanja.
Pljuča - žalost
Kako lahko ima ŽALOST negativen vpliv sploh na ŽENSKE?
Žalost, ki je povezana z IZGUBO oziroma LOČITVIJO, vodijo v stagnacijo Qi-ja in izčrpanost Qi-ja.
Optimalno delovanje tankega črevesja
Tanko črevo je organ, ki je po TKM (tradicionalni kitajski medicini) odgovoren za "LOČEVANJE ČISTEGA OD NEČISTEGA" in je votel organ v povezavi s srcem. Ima ključno vlogo pri preoblikovanju hrane in absorpciji hranil.
Težave s spanjem
Zakaj se kakovost spanja, pogosto, poleti, ko je vroče, poslabša?
Kaj nam lahko nakazujejo težave s spanjem?
Shen je po TKM (tradicionalni kitajski medicini) ena od vitalnih snovi telesa. Je najbolj subtilna in nematerialna vrsta Qi-ja.
Shen sestavlja 5 dušno-duhovnih vidikov človeka, ki so povezani s 5 polnimi organi.
Glavoboli po TKM (tradicionalni kitajski medicini)
Glavoboli so po TKM (tradicionalni kitajski medicini) v osnovi povezani s preveliko ali premajhno količino Qi-ja (energije) v glavi.
Najpogosteje so lahko povezani z organskim sistemom jeter-žolčnik, vranica-slinavka-želodec ali ledvice-sečni mehur.
Duhovni vidik organov - Shen
Kako STANJE FIZIČNEGA TELESA vpliva na DUHOVNI DEL?
Po TKM (tradicionalni kitajski medicini) ima vsak YIN organ (polni organ) – določen duhovni vidik (vitalna inteligenca organov) Shen.
Cirkadiani ritem
Kaj je cirkadiani ritem?
Cirkadiani ritem oz. biološka ura (24-urni cikel) je vgrajen sistem v naših možganih, ki nadzoruje našo zbranost, spanje, gibanje, prehranjevanje, izločanje hormonov na podlagi sprememb v svetlobi. Biološko uro uravnava suprakiazmatsko jedro, ki je povezano s hipofizo in hipotalamusom.
Zajtrk ključ do vitkosti in vitalnosti
Že pregovor pravi »zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan in zvečer kot berač«.
Zakaj nisem za prepovedi v prehranjevanju?
Pred leti sem na prehranjevanje gledala strogo. Ni bilo vmesnih opcij in popuščanja. Rezultate sem želela doseči z glavo. Glava je ukazala nič sladkorjev, nič ogljikovih hidratov … Pa ni šlo dolgo brez, ker telo ni zmoglo. Ker se je pojavila taka fizična želja po sladkarijah, da je glava nikakor ni zmogla utišati.
Kako podpremo vranico?
Smo v obdobju (druga polovica avgusta do konca septembra), ki mu dominirajo vranica – trebušna slinavka in želodec. Najpomembnejši klimatski dejavnik je vlaga, ki ima lahko negativen vpliv na našo zaščitno energijo. Prevladujoča barva je rumena – vsa živila te barve (rumene in oranžne) nas v tem obdobju najbolj podprejo.
Zakaj posegamo po sladkarijah, kadar smo v stresu?
Čustva se zrcalijo v naši prehrani, in obratno, s prehranjevanjem vplivamo na čustva. Se strinjaš?
Limonin energijski napitek
Ko mi življenje podari limone, si naredim ta napitek (in če sem utrujena v popoldanskem času). Zato sem ga tako tudi poimenovala. Ker si ga pripravim, ko potrebujem dodatno energijo, da se boljše počutim. Bolj preprosto povedano, gre za slano limonado (za katero sem prvič slišala, ko sem opravljala certifikat za program dietetika in diagnostika po TKM).
Zmaga nad povišanim holesterolom s TKM
Zaradi brezskrbnosti in brezbrižnosti pri tem, kaj sem vnašal vase, v kolikšnih količinah in kdaj, mi je telo začelo kazati z jasnimi znaki, da tako ne bo šlo več naprej. Krepko povišan holesterol ter s tem povezano slabo počutje in dejstvo, da so bolezni srca in ožilja v mojih koreninah in so bile usodne za nekatere moje sorodnike, enostavno ni bilo več moč ignorirati.
Želja po sladkorju po obroku
Je tudi pri vas želja po sladkem po kosilu ali večerji večni problem? Se ji ne morete upreti, čeprav se še tako trudite? Čisto vas razumem. Tudi moj problem je bila.
Hitra prebava
Hitra prebava je temelj našega zdravja in dobrega počutja. Zaužita hrana se tako hitro predela na posamezne dele (vitamine, minerale, …), absorbira, nas gradi ter nam da energijo.
Naj lepotni pripomoček 2017
Ventuze so moje odkritje leta 2017. Niso le lepotni pripomoček za učvrstitev kože in glajenje gubic, ampak pospešijo tudi izločanje toksinov, regeneracijo celic in prinašajo številne druge koristne učinke.
Najživila proti prehladu in gripi
Gripa, prehlad in druge zimske nevšečnosti so že močno na pohodu. Ko čutimo, da se nas nekaj loteva so nam v veliko pomoč nekatera živila in lahko s temi stanje pošteno omilimo. Veliko lahko storimo, da prehlad hitreje premagamo, če ga že ne povsem preprečimo.
Naj živila proti utrujenosti pozimi
Pri vzdrževanju določene ravni energije sta ključna dva procesa, da zmanjšamo lastne izgube energije in da jo pripeljemo od zunaj, v obliki hrane (ki se hitro pretvori v energijo).
4 naj nasveti proti gripi in prehladu
Pozimi, v mrzlem vremenu, ostrem vetru, vlagi in snegu je zaradi stalnih temperaturnih sprememb naš imunski sistem še posebej obremenjen. Ker smo več časa v zaprtih prostorih (kjer je več virusov in bakterij), smo bolj izpostavljeni različnim prehladnim obolenjem. K temu dodatno prispevajo še stres, ter večje fizične in psihične obremenitve.
7 najučinkov klinčkov
Klinčki so posušeni popki zimzelenega grma in so do 16. stoletja rasli le na petih otokih v indonezijskem arhipelagu. Vsebujejo visok delež eteričnih olj, tudi do 15 % (evgenol, evgenol acetat, kariofilen). Vsebujejo še vanilin, tanin, metil salicilat, kamferol, oleoresin in še veliko drugih snovi, ki delujejo sinergetsko.
Matcha čaj
Matcha je posebna vrsta japonskega zelenega čaja. Vsebuje veliko antioksidantov, aminokislin in klorofila, ki mu daje lepo svetlo zeleno barvo. Zaradi posebnega postopka pridelave, se poveča količina aminokisline L-teanina. Ta vpliva na živčne prenašalce - nevrotransmiterje (dopamin, serotonin, GABA), ki nas sprostijo in izboljšajo razpoloženje ter koncentracijo. Prav tako lahko pomaga pri večji zbistritvi misli. Za razliko od običajnih zelenih čajev, pri matcha čaju zaužijemo celotni list oziroma vršičke. Tako dobimo mnogo več snovi, saj so listi polni antioksidantov (polifenolov), ki spodbujajo metabolizem, izgorevanje maščob in pomagajo pri ohranjanju zdravega srca.
Rdeča pesa
Sok rdeče pese se že od nekdaj uporablja proti slabokrvnosti, saj je odličen vir železa in pospešuje tvorbo rdečih krvničk. Vsebuje veliko silicija, ki je v taki obliki, da ga telo lahko absorbira in tako poskrbi za čvrstost vezivnih tkiv (sten žil, kože, las in nohtov). Zaradi močnih antioksidantivnih lastnosti zavira rast rakavih celic ter preprečuje razmnoževanje bakterij in virusov.
Beljakovine redijo? Pravilo dlani.
Beljakovine (proteini) so v teh časih hit. Čim več, tem boljše. Pa je res tako? Čeprav so beljakovine bistvenega pomena za zdravje in dobro počutje, ni priporočljivo, da jih uživamo v prevelikih količinah, saj telo ne zmore shranjevati beljakovin, ki mu niso nujno potrebne. V tem primeru jetra odvečne beljakovine pretvorijo v glukozo in strupe, ti pa obremenjujejo telo (predvsem jetra) in pripomorejo k povečanju telesne teže.
7 naj učinkov mete
Poznamo okrog 600 vrst mete, katerih sestava je zelo spremenljiva. Predvsem se razlikuje odstotek mentola (daje značilen vonj in okus ter občutek hladilnega delovanja) in mentona. Meta vsebuje tudi čreslovine, grenke snovi, ter kopico mineralov (mangan, kalcij, železo, magnezij, baker), vitaminov (A in C) in antioksidantov.
6 naj učinkov lovorja
Lovor ima prepoznavno, edinstveno aromo in vsestransko delovanje. Izboljša prebavljivost in preprečuje napihnjenost po obroku. Njegovo eterično olje se uporablja povsod kjer želimo spodbuditi regeneracijo telesa.
Bučke
Bučke so bogat vir vitaminov skupine B (B1, B2, B6). Vsebujejo antioksidante in rudninske snovi, predvsem veliko kalija, kalcija, železa in fosforja. Bučke uvrščamo med nizkokalorične in hitro prebavljiva živila. Pomagajo pri razstrupljanju in ugodno delujejo na mišični tonus. Ker vsebujejo veliko karotenoidov, delujejo močno antioksidativno. Delujejo protivnetno, pospešujejo odvajanje seča in spodbujajo izločanje presnovnih zaostankov.
Naj živila za lepe nohte
Nohti že od nekdaj veljajo za simbol ženskosti. Polepšajo in okrasijo roko. So modni dodatek, ki se mora ujemati s torbico, čevlji, plaščem. Kaj čmo, takšne smo pač ženske. Urejeni, ravno prav dolgi in lepo nalakirani nohti mi polepšajo dan. Ne vem zakaj. Mogoče, ker je veliko časa pogled usmerjen vanje. Ko jemo, pišemo, tipkamo, … ves čas jih hote ali ne opazujemo.
4 naj učinki origana
Origano vsebuje veliko antioksidantov in tako poskrbi za vitalnost in mladostnost. Uravnava sladkor v krvi in preprečuje oksidacijo maščob.
Čičerika
Čičerika vsebuje veliko beljakovin in vlaknin. Sodi med manj kalorična živila in je super vir železa in fosforja.
Soja – da ali ne?
Soja je super proteinsko živilo. Uživamo jo v obliki tofuja, paštet, fermentirane soje, sojinih beljakovin v proteinskih napitkih. Kot emulgator (sojin lecitin) je sestavina večine čokolad. Je pa pogosto tudi gensko spremenjena, kar vpliva na njeno sestavo. Sledi nekaj nasvetov, na kaj moremo biti pozorni pri nakupu izdelkov iz soje in njeni pripravi. O soji sem že pisala tukaj.
4 naj učinki cimeta
Cimet je topla začimba in ga predvsem povezujemo z zimskim časom. Je nenadomestljiv del kuhanega vina, jabolčnega zavitka, kompota, ...Zaradi pestre sestave ima širok spekter delovanja in ga uporabljajmo v vseh letnih časih, tako v sladkih kot slanih jedeh. Cimet spodbuja prebavo, normalizira krvni sladkor, zavira vnetja in se uporablja pri povišanih vrednostih slabega (LDL) holesterola.
4 naj učinki rožmarina
Rožmarin že od nekdaj velja kot simbol regeneracije (regenerira predvsem jetra). Razstruplja, spodbuja pretok žolča in tako olajša prebavo. Poveča prekrvavitev možganov in izboljšuje spomin.
Špinača
Vsebuje vitamine skupine B (B1, B2, B3, B5, B6 in B9) ter vitamin C, E in K. Krepi vse organe, pospešuje izločanje seča, ugodno deluje pri pljučnih boleznih in ima močan razstrupljevalni učinek.
Korenje
Vsebuje veliko vitaminov in rudninskih snovi, ki ugodno vplivajo na delovanje živčevja. Je bogat vir beta-karotina (provitamina A), ki je znan po antioksidativnem učinku. Pomanjkanje beta-karotina lahko poveča dovzetnost za različne infekcije, predvsem za prehladna obolenja.
23 sadežev z največ C vitamina
Vitamin C okrepi imunski sitsem in tako zmanjša tveganje za prehlad, gripo in druge viroze. Je močan antioksidant, poveča absorpcijo železa in ima še druge koristne lastnosti. A veste katero sadje ga vsebuje največ?
Soja
Soja vsebuje veliko vitaminov skupine B, kalcija, železa in cinka. Je visoko kakovostno proteinsko živilo. Sojine beljakovine lahko skoraj enačimo z beljakovinami živalskega izvora in so lahko prebavljive ter ne zakisajo telesa. Ugodno vplivajo na raven holesterola v krvi in varujejo pred boleznimi srca in ožilja.
Proso
Proso spada med rudninsko in beljakovinsko najbolj bogata žita. Od rudnin vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa in kalcija. Je zelo hranljivo, vsebuje približno dve tretjini ogljikovih hidratov, petino balastnih snovi, nekaj odstotkov beljakovin in maščob z visoko vsebnostjo nenasičenih maščobnih kislin. Od vitaminov prevladujejo vitamina E in vitamine iz skupine B.
5 naj razlogov zakaj zaužiti več antioksidantov
Antioksidantne snovi se tvorijo v telesu, da nevtralizirajo proste radikale. Ti nastajajo nenehno ob osnovnih telesnih procesih kot so dihanje, presnova, ... in ne le ob škodljivih. Za ohranjanje obrambnega mehanizma je ključno zdravo ravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti. Danes smo zaradi spremenjenega načina življenja pod velikim napadom prostih radikalov. Prej ali slej pride do trenutka, ko naša lastna proizvodnja antioksidantov temu ni več kos.
Leča
Leča je lahko prebavljiva stročnica, bogata s fosforjem, kalcijem, kalijem in cinkom. Vsebuje obilo folne kisline, železa, bakra in topnih vlaknin ter približno tretjino najpomembnejših esencialnih aminokislin. Lupina je bogata z ogljikovimi hidrati, zato so jedi narejene iz nje, zelo nasitne. Gre za sestavljene ogljikove hidrate, ki prehajajo v kri počasneje in ustrezajo tudi ljudem z motnjami presnove sladkorja in tistim, ki hujšajo.
Zelena solata
Zelena solata je bogat vir vitaminov, rudnin in antioksidantov. Vsebuje veliko kalija, silicija in žvepla. Kalij ima diuretični učinek. To pomeni, da odstranjuje odvečne telesne tekočine in zmanjšuje otekanje.
Z namakanjem do super beljakovin
Odličen viri beljakovin so stročnice: soja, čičerika, leča, fižol, bob, lucerna, triplat, … Imajo nizek glikemični indeks in so zelo hranljive. Suha zrna vsebujejo od 25 do 46 % beljakovin in so po hranilnih vrednostih primerljiva beljakovinam živalskega izvora, ne vsebujejo pa hormonov in drugih dodatkov. So lahko prebavljive, se hitro absorbirajo in ne zakisajo telesa. Pomagajo pri gradnji mišic, prenosu kisika po krvi, kvalitetnemu delovanju hormonov in imunskega sistema.
Naj NY zaobljuba
Ob koncu leta 2014 sem si zadala eno samo. Ne, da shujšam, … pa sem. Ne da, izoblikujem postavo, … pa sem jo. Ne, da učvrstim telo, … pa sem ga. Zadala sem si preprosto, da vse kar pojem, 40 krat prežvečim.
8 naj učinkov ingverja
Ingver sodi povsod po svetu med najpomembnejše začimbe in zdravilne rastline. Ima značilen oster, pekoč okus in vonj po limoni. Bogat je z vitamini: A, B1, B2, B3, C in vsebuje veliko rudnin: fosforja, kalcija, železa, magnezija in kalija. Najpomembnejše učinkovine se nahajajo v njegovem eteričnem olju. Ingver spodbuja in uravnoveša širok spekter sistemov: prebavni, imunski, dihalni, cirkulacijski in reproduktivni sistem.
26 naj antioksidantov
Hrana je najpomembnejši ukrep v boju proti prostim radikalom. Bistveno je, da v prehrano vključimo čim več različnih, kakovostnih in z antioksidativnimi snovmi bogatih živil in začimb. Tako ohranjamo naravno ravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti. Snovi, ki delujejo v telesu kot antioksidanti so vitamini: A, C in E, karotenoid, bioflavonid in lipoična kislina, vključno s koencimom Q-10 in minerali: selen, mangan, cink, baker, železo in krom.