Duhovni vidik organov - Shen

Kako STANJE FIZIČNEGA TELESA vpliva na DUHOVNI DEL?  
Po TKM (tradicionalni kitajski medicini) ima vsak YIN organ (polni organ) – določen duhovni vidik (vitalna inteligenca organov) Shen.

Preberi več

Cirkadiani ritem

Kaj je cirkadiani ritem? 

Cirkadiani ritem oz. biološka ura (24-urni cikel) je vgrajen sistem v naših možganih, ki nadzoruje našo zbranost, spanje, gibanje, prehranjevanje, izločanje hormonov na podlagi sprememb v svetlobi. Biološko uro uravnava suprakiazmatsko jedro, ki je povezano s hipofizo in hipotalamusom.  

Preberi več

Zajtrk ključ do vitkosti in vitalnosti

Že pregovor pravi »zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan in zvečer kot berač«.

Preberi več

Zakaj nisem za prepovedi v prehranjevanju?

Pred leti sem na prehranjevanje gledala strogo. Ni bilo vmesnih opcij in popuščanja. Rezultate sem želela doseči z glavo. Glava je ukazala nič sladkorjev, nič ogljikovih hidratov … Pa ni šlo dolgo brez, ker telo ni zmoglo. Ker se je pojavila taka fizična želja po sladkarijah, da je glava nikakor ni zmogla utišati.

Preberi več

Kako podpremo vranico?

Smo v obdobju (druga polovica avgusta do konca septembra), ki mu dominirajo vranica – trebušna slinavka in želodec. Najpomembnejši klimatski dejavnik je vlaga, ki ima lahko negativen vpliv na našo zaščitno energijo. Prevladujoča barva je rumena – vsa živila te barve (rumene in oranžne) nas v tem obdobju najbolj podprejo.

Preberi več

Bioritemska ura

Do skladne postave in dobrega počutja z upoštevanjem bioritemske ure.

Preberi več

Zakaj posegamo po sladkarijah, kadar smo v stresu?

Čustva se zrcalijo v naši prehrani, in obratno, s prehranjevanjem vplivamo na čustva. Se strinjaš?

Preberi več

Limonin energijski napitek

Ko mi življenje podari limone, si naredim ta napitek (in če sem utrujena v popoldanskem času). Zato sem ga tako tudi poimenovala. Ker si ga pripravim, ko potrebujem dodatno energijo, da se boljše počutim. Bolj preprosto povedano, gre za slano limonado (za katero sem prvič slišala, ko sem opravljala certifikat za program dietetika in diagnostika po TKM). 

Preberi več

Zmaga nad povišanim holesterolom s TKM

Zaradi brezskrbnosti in brezbrižnosti pri tem, kaj sem vnašal vase, v kolikšnih količinah in kdaj, mi je telo začelo kazati z jasnimi znaki, da tako ne bo šlo več naprej. Krepko povišan holesterol ter s tem povezano slabo počutje in dejstvo, da so bolezni srca in ožilja v mojih koreninah in so bile usodne za nekatere moje sorodnike, enostavno ni bilo več moč ignorirati.

Preberi več

Želja po sladkorju po obroku

Je tudi pri vas želja po sladkem po kosilu ali večerji večni problem? Se ji ne morete upreti, čeprav se še tako trudite? Čisto vas razumem. Tudi moj problem je bila. 

Preberi več

Hitra prebava

Hitra prebava je temelj našega zdravja in dobrega počutja. Zaužita hrana se tako hitro predela na posamezne dele (vitamine, minerale, …), absorbira, nas gradi ter nam da energijo.

Preberi več

Naj lepotni pripomoček 2017

Ventuze so moje odkritje leta 2017. Niso le lepotni pripomoček za učvrstitev kože in glajenje gubic, ampak pospešijo tudi izločanje toksinov, regeneracijo celic in prinašajo številne druge koristne učinke.  

Preberi več

Najživila proti prehladu in gripi

Gripa, prehlad in druge zimske nevšečnosti so že močno na pohodu. Ko čutimo, da se nas nekaj loteva so nam v veliko pomoč nekatera živila in lahko s temi stanje pošteno omilimo. Veliko lahko storimo, da prehlad hitreje premagamo, če ga že ne povsem preprečimo.

Preberi več

Naj živila proti utrujenosti pozimi

Pri vzdrževanju določene ravni energije sta ključna dva procesa, da zmanjšamo lastne izgube energije in da jo pripeljemo od zunaj, v obliki hrane (ki se hitro pretvori v energijo).

Preberi več

4 naj nasveti proti gripi in prehladu

Pozimi, v mrzlem vremenu, ostrem vetru, vlagi in snegu je zaradi stalnih temperaturnih sprememb naš imunski sistem še posebej obremenjen. Ker smo več časa v zaprtih prostorih (kjer je več virusov in bakterij), smo bolj izpostavljeni različnim prehladnim obolenjem. K temu dodatno prispevajo še stres, ter večje fizične in psihične obremenitve.

Preberi več

7 najučinkov klinčkov

Klinčki so posušeni popki zimzelenega grma in so do 16. stoletja rasli le na petih otokih v indonezijskem arhipelagu. Vsebujejo visok delež eteričnih olj, tudi do 15 % (evgenol, evgenol acetat, kariofilen). Vsebujejo še vanilin, tanin, metil salicilat, kamferol, oleoresin in še veliko drugih snovi, ki delujejo sinergetsko.

Preberi več

Matcha čaj

Matcha je posebna vrsta japonskega zelenega čaja. Vsebuje veliko antioksidantov, aminokislin in klorofila, ki mu daje lepo svetlo zeleno barvo. Zaradi posebnega postopka pridelave, se poveča količina aminokisline L-teanina. Ta vpliva na živčne prenašalce - nevrotransmiterje (dopamin, serotonin, GABA), ki nas sprostijo in izboljšajo razpoloženje ter koncentracijo. Prav tako lahko pomaga pri večji zbistritvi misli. Za razliko od običajnih zelenih čajev, pri matcha čaju zaužijemo celotni list oziroma vršičke. Tako dobimo mnogo več snovi, saj so listi polni antioksidantov (polifenolov), ki spodbujajo metabolizem, izgorevanje maščob in pomagajo pri ohranjanju zdravega srca.

Preberi več

Rdeča pesa

Sok rdeče pese se že od nekdaj uporablja proti slabokrvnosti, saj je odličen vir železa in pospešuje tvorbo rdečih krvničk. Vsebuje veliko silicija, ki je v taki obliki, da ga telo lahko absorbira in tako poskrbi za čvrstost vezivnih tkiv (sten žil, kože, las in nohtov). Zaradi močnih antioksidantivnih lastnosti zavira rast rakavih celic ter preprečuje razmnoževanje bakterij in virusov.

Preberi več

Beljakovine redijo? Pravilo dlani.

Beljakovine (proteini) so v teh časih hit. Čim več, tem boljše. Pa je res tako? Čeprav so beljakovine bistvenega pomena za zdravje in dobro počutje, ni priporočljivo, da jih uživamo v prevelikih količinah, saj telo ne zmore shranjevati beljakovin, ki mu niso nujno potrebne. V tem primeru jetra odvečne beljakovine pretvorijo v glukozo in strupe, ti pa obremenjujejo telo (predvsem jetra) in pripomorejo k povečanju telesne teže.

Preberi več

7 naj učinkov mete

Poznamo okrog 600 vrst mete, katerih sestava je zelo spremenljiva. Predvsem se razlikuje odstotek mentola (daje značilen vonj in okus ter občutek hladilnega delovanja) in mentona. Meta vsebuje tudi čreslovine, grenke snovi, ter kopico mineralov (mangan, kalcij, železo, magnezij, baker), vitaminov (A in C) in antioksidantov.

Preberi več

6 naj učinkov lovorja

Lovor ima prepoznavno, edinstveno aromo in vsestransko delovanje. Izboljša prebavljivost in preprečuje napihnjenost po obroku. Njegovo eterično olje se uporablja povsod kjer želimo spodbuditi regeneracijo telesa. 

Preberi več

Bučke

Bučke so bogat vir vitaminov skupine B (B1, B2, B6). Vsebujejo antioksidante in rudninske snovi, predvsem veliko kalija, kalcija, železa in fosforja. Bučke uvrščamo med nizkokalorične in hitro prebavljiva živila. Pomagajo pri razstrupljanju in ugodno delujejo na mišični tonus. Ker vsebujejo veliko karotenoidov, delujejo močno antioksidativno. Delujejo protivnetno, pospešujejo odvajanje seča in spodbujajo izločanje presnovnih zaostankov.

Preberi več

Naj živila za lepe nohte

Nohti že od nekdaj veljajo za simbol ženskosti. Polepšajo in okrasijo roko. So modni dodatek, ki se mora ujemati s torbico, čevlji, plaščem. Kaj čmo, takšne smo pač ženske. Urejeni, ravno prav dolgi in lepo nalakirani nohti mi polepšajo dan. Ne vem zakaj. Mogoče, ker je veliko časa pogled usmerjen vanje. Ko jemo, pišemo, tipkamo, … ves čas jih hote ali ne opazujemo.

Preberi več

4 naj učinki origana

Origano vsebuje veliko antioksidantov in tako poskrbi za vitalnost in mladostnost. Uravnava sladkor v krvi in preprečuje oksidacijo maščob.

Preberi več

Čičerika

Čičerika vsebuje veliko beljakovin in vlaknin. Sodi med manj kalorična živila in je super vir železa in fosforja.

Preberi več

Soja – da ali ne?

Soja je super proteinsko živilo. Uživamo jo v obliki tofuja, paštet, fermentirane soje, sojinih beljakovin v proteinskih napitkih. Kot emulgator (sojin lecitin) je sestavina večine čokolad. Je pa pogosto tudi gensko spremenjena, kar vpliva na njeno sestavo. Sledi nekaj nasvetov, na kaj moremo biti pozorni pri nakupu izdelkov iz soje in njeni pripravi. O soji sem že pisala tukaj.

Preberi več

4 naj učinki cimeta

Cimet je topla začimba in ga predvsem povezujemo z zimskim časom. Je nenadomestljiv del kuhanega vina, jabolčnega zavitka, kompota, ...Zaradi pestre sestave ima širok spekter delovanja in ga uporabljajmo v vseh letnih časih, tako v sladkih kot slanih jedeh. Cimet spodbuja prebavo, normalizira krvni sladkor, zavira vnetja in se uporablja pri povišanih vrednostih slabega (LDL) holesterola.

Preberi več

4 naj učinki rožmarina

Rožmarin že od nekdaj velja kot simbol regeneracije (regenerira predvsem jetra). Razstruplja, spodbuja pretok žolča in tako olajša prebavo. Poveča prekrvavitev možganov in izboljšuje spomin.

Preberi več

Špinača

Vsebuje vitamine skupine B (B1, B2, B3, B5, B6 in B9) ter vitamin C, E in K. Krepi vse organe, pospešuje izločanje seča, ugodno deluje pri pljučnih boleznih in ima močan razstrupljevalni učinek.

Preberi več

Korenje

Vsebuje veliko vitaminov in rudninskih snovi, ki ugodno vplivajo na delovanje živčevja. Je bogat vir beta-karotina (provitamina A), ki je znan po antioksidativnem učinku. Pomanjkanje beta-karotina lahko poveča dovzetnost za različne infekcije, predvsem za prehladna obolenja.

Preberi več

23 sadežev z največ C vitamina

Vitamin C okrepi imunski sitsem in tako zmanjša tveganje za prehlad, gripo in druge viroze. Je močan antioksidant, poveča absorpcijo železa in ima še druge koristne lastnosti. A veste katero sadje ga vsebuje največ?

Preberi več

Soja

Soja vsebuje veliko vitaminov skupine B, kalcija, železa in cinka. Je visoko kakovostno proteinsko živilo. Sojine beljakovine lahko skoraj enačimo z beljakovinami živalskega izvora in so lahko prebavljive ter ne zakisajo telesa. Ugodno vplivajo na raven holesterola v krvi in varujejo pred boleznimi srca in ožilja.

Preberi več

Proso

Proso spada med rudninsko in beljakovinsko najbolj bogata žita. Od rudnin vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa in kalcija. Je zelo hranljivo, vsebuje približno dve tretjini ogljikovih hidratov, petino balastnih snovi, nekaj odstotkov beljakovin in maščob z visoko vsebnostjo nenasičenih maščobnih kislin. Od vitaminov prevladujejo vitamina E in vitamine iz skupine B.

Preberi več

5 naj razlogov zakaj zaužiti več antioksidantov

Antioksidantne snovi se tvorijo v telesu, da nevtralizirajo proste radikale. Ti nastajajo nenehno ob osnovnih telesnih procesih kot so dihanje, presnova, ... in ne le ob škodljivih. Za ohranjanje obrambnega mehanizma je ključno zdravo ravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti. Danes smo zaradi spremenjenega načina življenja pod velikim napadom prostih radikalov. Prej ali slej pride do trenutka, ko naša lastna proizvodnja antioksidantov temu ni več kos.  

Preberi več

Leča

Leča je lahko prebavljiva stročnica, bogata s fosforjem, kalcijem, kalijem in cinkom. Vsebuje obilo folne kisline, železa, bakra in topnih vlaknin ter približno tretjino najpomembnejših esencialnih aminokislin. Lupina je bogata z ogljikovimi hidrati, zato so jedi narejene iz nje, zelo nasitne. Gre za sestavljene ogljikove hidrate, ki prehajajo v kri počasneje in ustrezajo tudi ljudem z motnjami presnove sladkorja in tistim, ki hujšajo.

Preberi več

Zelena solata

Zelena solata je bogat vir vitaminov, rudnin in antioksidantov. Vsebuje veliko kalija, silicija in žvepla. Kalij ima diuretični učinek. To pomeni, da odstranjuje odvečne telesne tekočine in zmanjšuje otekanje.

Preberi več

Z namakanjem do super beljakovin

Odličen viri beljakovin so stročnice: soja, čičerika, leča, fižol, bob, lucerna, triplat, … Imajo nizek glikemični indeks in so zelo hranljive. Suha zrna vsebujejo od 25 do 46 % beljakovin in so po hranilnih vrednostih primerljiva beljakovinam živalskega izvora, ne vsebujejo pa hormonov in drugih dodatkov. So lahko prebavljive, se hitro absorbirajo in ne zakisajo telesa. Pomagajo pri gradnji mišic, prenosu kisika po krvi, kvalitetnemu delovanju hormonov in imunskega sistema. 

Preberi več

Naj NY zaobljuba

Ob koncu leta 2014 sem si zadala eno samo. Ne, da shujšam, … pa sem. Ne da, izoblikujem postavo, … pa sem jo. Ne, da učvrstim telo, … pa sem ga. Zadala sem si preprosto, da vse kar pojem, 40 krat prežvečim.

Preberi več

8 naj učinkov ingverja

Ingver sodi povsod po svetu med najpomembnejše začimbe in zdravilne rastline. Ima značilen oster, pekoč okus in vonj po limoni. Bogat je z vitamini: A, B1, B2, B3, C in vsebuje veliko rudnin: fosforja, kalcija, železa, magnezija in kalija. Najpomembnejše učinkovine se nahajajo v njegovem eteričnem olju. Ingver spodbuja in uravnoveša širok spekter sistemov: prebavni, imunski, dihalni, cirkulacijski in reproduktivni sistem.

Preberi več

26 naj antioksidantov

Hrana je najpomembnejši ukrep v boju proti prostim radikalom. Bistveno je, da v prehrano vključimo čim več različnih, kakovostnih in z antioksidativnimi snovmi bogatih živil in začimb. Tako ohranjamo naravno ravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti. Snovi, ki delujejo v telesu kot antioksidanti so vitamini:  A, C in E, karotenoid, bioflavonid in lipoična kislina, vključno s koencimom Q-10 in minerali: selen, mangan, cink, baker, železo in krom.

Preberi več