Bučke
Bučke so bogat vir vitaminov skupine B (B1, B2, B6). Vsebujejo antioksidante in rudninske snovi, predvsem veliko kalija, kalcija, železa in fosforja. Bučke uvrščamo med nizkokalorične in hitro prebavljiva živila. Pomagajo pri razstrupljanju in ugodno delujejo na mišični tonus. Ker vsebujejo veliko karotenoidov, delujejo močno antioksidativno. Delujejo protivnetno, pospešujejo odvajanje seča in spodbujajo izločanje presnovnih zaostankov.
Bučna semena vsebujejo beljakovine, nenasičene maščobne kisline, vlaknine in encime. So bogat vir vitamina E, betakarotena, B kompleksa, vitamina K, številnih mineralov (magnezij, mangan, fosfor, železo, baker in cink). Prisotni so tudi rastlinski steroidi in lignani, ki znižujejo LDL holesterol ter zmanjšujejo nevarnost poapnenja žil in zavirajo rast prostate, čistijo sečne poti, razbremenjujejo trebušno slinavko in krepijo mehur.
Lastnosti živila po kitajski tradicionalni medicini
Živilo | Narava | Okus | Učinek |
Bučke | Hladne | Sladki in grenki | Odpravljajo vročino v želodcu in jetrih |
Hranilne vrednosti: bučke, zucchini, neolupljene, surove
Količina na 100g živila | |
Energija (kcal) | 16 kcal |
Maščobe skupaj | 0.18 g |
Holesterol | 0 mg |
Ogljikovi hidrati skupaj | 3.35 g |
Beljakovine | 1.21 g |
Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): http://www.cenim.se/hranilne-vrednosti.php?id=3023
(3): http://www.zazdravje.net/
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji