Bučke

Bučke

Bučke so bogat vir vitaminov skupine B (B1, B2, B6). Vsebujejo antioksidante in rudninske snovi, predvsem veliko kalija, kalcija, železa in fosforja. Bučke uvrščamo med nizkokalorične in hitro prebavljiva živila. Pomagajo pri razstrupljanju in ugodno delujejo na mišični tonus. Ker vsebujejo veliko karotenoidov, delujejo močno antioksidativno. Delujejo protivnetno, pospešujejo odvajanje seča in spodbujajo izločanje presnovnih zaostankov.

Bučna semena vsebujejo beljakovine, nenasičene maščobne kisline, vlaknine in encime. So bogat vir vitamina E, betakarotena, B kompleksa, vitamina K, številnih mineralov (magnezij, mangan, fosfor, železo, baker in cink). Prisotni so tudi rastlinski steroidi in lignani, ki znižujejo LDL holesterol ter zmanjšujejo nevarnost poapnenja žil in zavirajo rast prostate, čistijo sečne poti, razbremenjujejo trebušno slinavko in krepijo mehur. 

Lastnosti živila po kitajski tradicionalni medicini

Živilo Narava Okus Učinek
Bučke Hladne Sladki in grenki Odpravljajo vročino v želodcu in jetrih

Hranilne vrednosti: bučke, zucchini, neolupljene, surove

Količina na 100g živila
Energija (kcal) 16 kcal
Maščobe skupaj 0.18 g
Holesterol 0 mg
Ogljikovi hidrati skupaj 3.35 g
Beljakovine 1.21 g

Viri:
(1): 
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
http://www.cenim.se/hranilne-vrednosti.php?id=3023
(3): 
http://www.zazdravje.net/



Komentarji