Datljev kolač

Datlje imam najrajši v zimskih mesecih, ko ni toliko svežega sadja. Zame so ravno prav sladki, da sladic ni treba dodatno sladkati. Daleč najboljše sveže datlje sem jedla v Jordaniji. Bili so mehki, kar stopili so se v ustih. Tam sem dobila tudi navdih za ta recept.

Preberi več

Kvinojin kolač s kakijem

Za začetek prazničnega decembra sladica, ki se kar stopi v ustih.
V receptih redko uporabljam moke in tudi tokrat sem uporabila kar cela zrna kvinoje. Kvinoja je res odlično žito, bogato z minerali in vlakninami.

Preberi več

HRUŠKOV KOLAČ

A ni prečudovita jesen? Jaz si vsaki dan, vzamem nekaj časa, da grem v naravo. Narava me pomiri. Misli, ki švigajo sem ter tja, izpuhtijo. Hodim in občudujem vse te barve, vedno znova sem navdušena nad to lepoto in popolnostjo. Skrbi, konstantno razmišljanje, ki ni konstruktivno ... po tradicionalni kitajski medicini obremenjujejo funkcionalni sklop vranice, trebušne slinavke in želodca. Kadar smo bolj zaskrbljeni, je zelo priporočljiva hoja ali lahkoten tek, saj na ta način podpremo obremenjene organe. Prav tako je dobrodošlo vključevati več živil rumene oziroma oranžne brave. Med hojo ali tekom dobim najboljše ideje in kombinacije za recepte. Tako je v mislih nastal tudi recept za ta kolač. Potem sem ga seveda še nekajkrat testirala. Meni je všeč tak hrustljav in ravno prav sočen.

Preberi več

Ananasov kolač z banano

Ne vem kako vi, ampak jaz ananas preprosto obožujem. Je eden izmed redkih sadežev, ki ga lahko kombiniramo v slanih obrokih ali ga uživamo po obroku in ne vpliva negativno na prebavo. Še bolje, pomaga prebavi, saj spodbudi tvorbo želodčnih sokov. Vsebuje encim bromelain, ki blaži vnetja in pospešuje celjenje ran. Ker pa ni v naši kodi prehrane (ki jo podedujemo od prednikov) ga je priporočljivo uživati občasno.

Preberi več

Malinov čokoladni kolač

Meni je kombinacija kakava in malin zmagovalna.Jaz že vem kako bom porabila zadnje letošnje domače maline. Naredila bom še enkrat ta kolač.

Preberi več

Jabolčni kolač z lešniki

Ta kolač sem pekla kar nekajkrat zaporedoma in sem skoraj porabila zalogo lanskih jabolk. Jabolk verjetno med vsemi sadeži največ pojem, se kar držim pregovora, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.

Preberi več

Bananin kolač z ananasom

Ta kolač je moja nova najljubša sladica. Je prvi recept v katerega sem vključila ananas. Obožujem ananasa, seveda ne pretiravam in ga uživam občasno. Sprva se je zdela ta kombinacija banane in ananasa malo drzna. Ampak se je izkazala za super okusno in ravno prav sočno.

Preberi več

Kokosov kolač z malinami

Maline so en izmed mojih najljubših sadežev. Pogosto jih dodajam v razne pudinge za zajtrk, zelo okusne so pa tudi v kombinaciji s kokosom.

Preberi več

Bananin čokoladni kolač

Bananam se pa težko uprem, sploh če so v kombinaciji s čokolado. Seveda jih ne uživam vsaki dan, ker je raznolikost eden izmed temeljev zdravega prehranjevanja, vsake toliko pa si jih le privoščim. Kolač je brez glutena, mleka, belega sladkorja ...

Preberi več

Čokoladni ajdov kolač

Zraven kolača lahko dodamo jagode, banane ali drugo sadje po izbiri. 

Preberi več

Čičerikin kolač s proseno kašo

Ta kolač je odlična rešitev, ko nimamo časa za malico ali kosilo. Enostaven je za pripravo, vsebuje pa tudi veliko beljakovin. Jaz ga uporabljam kar namesto kruha, zraven pa se odlično poda humus ali zelenjavni namaz.

Preberi več

Bučni kolač

Za popoldansko malico ali večerjo imam pogosto slane kolače. So odlično nadomestilo za kruh, vsebujejo pa tudi veliko beljakovin in vlaknin.

Preberi več

Božični kolač

Obožujem božič, sploh pa božično jutro. Kaj je lahko lepšega kot tak dan začeti z odličnim zajtrkom v družbi svojih najdražjih.

Preberi več

Bučni kolač z orehi

Buče in oranžna barva so trenutno zelo in. Tako v moji kuhinji, kot tudi v omari. Kolač je odlična ideja za praznične dni, ko želimo goste razveseliti z okusno in zdravo sladico.

Preberi več

Proseni kolač z granatnim jabolkom

Proso je eno izmed mojih najljubših žit. Deluje bazično, zmanjša zakisanost telesa ter spodbuja rast nohtov in las. Če ga namakamo čez noč, se poveča količina bioaktivnih snovi, izboljša dostopnost mineralov in pospeši njegova prebavljivost.

Preberi več

Melonin kolač z mandljevo kremo

Čez vikend sem spekla tale sadni kolač, da si skozi teden vsako jutro odrežem košček. To je popolni zajtrk: sladek, kremen, enostaven za pripravo in zelo hranljiv.

Preberi več