Duša Štefanec, certificirana svetovalka za TKM (tradicionalno kitajsko zdravilstvo)

Pridobljen imam mednarodno priznani certifikat BION za prehranjevanje, diagnostiko in terapijo po TKM (tradicionalnem kitajskem zdravilstvu).

Po izobrazbi sem univerzitetna diplomirana inženirka geologije s področja geokemije. Ravno zahteven študij me je spodbudil k raziskovanju prehrane in njenega vpliva na naše fizično in psihično počutje. Tako sem se začela ljubiteljsko ukvarjati z zdravo prehrano, proučevala in preizkušala sem različne načine prehranjevanja. Ljubezen in navdušenje nad zdravim načinom življenja sta sčasoma prerasla v moje delo. Pridobila sem certifikat za program dietetike in diagnostike po TKM (tradicionalni kitajski medicini), ki ga na inštitutu BION vodi Lina Lo Faro.

Zakaj TKM?

Pri TKM me je najbolj prepričalo to, da je vse zelo logično, vzročno-posledično. Torej, ko odpravimo vzrok, izginejo tudi težave. Podobno kot pri drevesu, ki se suši. Če mu odpadajo listi, najbrž ni problem v listih, ampak nekje pri koreninah. TKM je medicina opazovanja, saj naša zunanjost zrcali vso našo notranjost. Oči, lasje, nohti, koža, oblika telesa, simetrija ... so kot zemljevid. Telo nam vedno sporoča kaj se z njim dogaja, samo prisluhniti mu moremo.

In še ena stvar, ki me je popolnoma prepričala: vedno najde odgovor na vprašanje ZAKAJ? Zakaj se nekdo ne more zrediti, nekdo pa ne shujšati? Zakaj se nekdo zredi v noge, nekdo v trebuh, nekdo v roke? Zakaj ima nekdo probleme z zadrževanjem tekočin, drugi pa ne? … In kar je najpomembnejše, vedno najde tudi rešitev. 

Zakaj recepti?

Ko sem spremenila način prehranjevanja, so posledično začeli nastajati tudi recepti. Navdih zanje dobim od vsepovsod, vedno pa so mi ključne kombinacije, ki so okusne, hkrati pa najlažje prebavljive in nam dajo največ energije.