Z namakanjem do super beljakovin

Z namakanjem do super beljakovin

Odličen viri beljakovin so stročnice: soja, čičerika, leča, fižol, bob, lucerna, triplat, … Imajo nizek glikemični indeks in so zelo hranljive. Suha zrna vsebujejo od 25 do 46 % beljakovin in so po hranilnih vrednostih primerljiva beljakovinam živalskega izvora, ne vsebujejo pa hormonov in drugih dodatkov. So lahko prebavljive, se hitro absorbirajo in ne zakisajo telesa. Pomagajo pri gradnji mišic, prenosu kisika po krvi, kvalitetnemu delovanju hormonov in imunskega sistema. 

Stročnice, stročnice, stročnice...

Stročnice in oreški v ovojih vsebujejo fitinske kisline, ACE, tanin in druge varovalne snovi, ki preprečujejo absorpcijo hranil. Ob povečanem uživanju nam lahko povzročajo pomanjkanje mineralnih snovi, ker se vežejo s kalcijem, bakrom, magnezijem, železom in cinkom. Pri pripravi je ključno namakanje, saj se ob prisotnosti vlage sprostijo strupene snovi, hkrati pa se izboljša prehranska vrednost. Poveča se količina bioaktivnih snovi, naraste gostota vitaminov, izboljša se dostopnost mineralov, olajša prebava in presnova.

PRI PRIPRAVI STROČNIC JE ZELO POMEMBNO:

No. 1

Da jih namakamo v stekleni posodi (ne sme biti kovinska ali plastična) z veliko količino tople vode za vsaj 4 ure, še boljše od 12 do 24 ur.

No. 2

Vodo med namakanjem zamenjamo enkrat ali dvakrat, da odstranimo strupene snovi, ki so se izlužile iz semen.

No. 3

Prede kuhanjem obvezno odlijemo vodo v kateri so se namakale.

No. 4

Ponovno jih operemo in kuhamo v sveži nesoljeni vodi na nizkem ognju (čas kuhanja je odvisno od vrste stročnic). Ko voda zavre jo odlijemo, odstranimo peno in dodamo svežo.

No. 5

Kuhamo v odkriti posodi, saj se tudi s paro izločajo strupene snovi. Dodamo začimbami, ki zmanjšujejo tvorbo plinov v prebavi (lovorjev list, šetraj, janež, česen ali košček ingverja).

No. 6

Kuhamo do mehkega.

Med namakanjem se gluten in težko prebavljive snovi deloma razgradijo v enostavnejše komponente. Izboljša se prebavljivost in hitrost absorpcije aminokislin in drugih pomembnih snovi ter prepreči napenjanje.

xx Duša

Viri:
(1):
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N., 2011. Ščepec Rešitev -  Zamolčane zdravilne moči začimb
(3):
http://www.zazdravje.net/

Komentarji