4 naj učinki cimeta

4 naj učinki cimeta

Cimet je topla začimba in ga predvsem povezujemo z zimskim časom. Je nenadomestljiv del kuhanega vina, jabolčnega zavitka, kompota, ...Zaradi pestre sestave ima širok spekter delovanja in ga uporabljajmo v vseh letnih časih, tako v sladkih kot slanih jedeh. Cimet spodbuja prebavo, normalizira krvni sladkor, zavira vnetja in se uporablja pri povišanih vrednostih slabega (LDL) holesterola.

Obstaja več vrst cimeta; najpogosteje se uporablja cejlonski cimet in kitajski ali cimet cassia. Kar poznamo kot začimbo, je podskorja, ki jo lupijo v rednih časovnih presledkih s poganjkov grmov cimeta. Iz plasti tanke skorje zvijejo paličice, kot jih poznamo. Glavne sestavine cimeta so: cinamaldehid, benzaldehid, kuminaldehid, fenoli (najbolj pomemben je evgenol) in kumarin.

4 naj učinki cimeta

Cinnamomum ceylanicum

No. 1

Izboljša prebavo. Spodbuja nastajanje želodčnih sokov in tako olajša prebavo maščob in znižuje raven slabega holesterola (LDL). Cimet je učinkovit tudi proti slabosti in vnetju želodčno-črevesne sluznice.

No. 2

Normalizira krvni sladkor. Deluje na inzulinske receptorje in omogoča telesu, da pravilno ureja raven sladkorja v krvi, tudi v primerih ko trebušna slinavka ni zmožna izločiti dovolj inzulina. Blagodejno delovanje pri sladkornih bolnikih, saj vsebuje snov MHCP, ki izboljša odziv diabetičnih maščobnih celic na inzulin.

No. 3

Deluje proti bakterijam in virusom. Pri prehladu, gripi, oslabljenem imunskem sistemu, kronični utrujenosti kombinirajmo cimet z medom in tako še dodatno okrepimo njegovo delovanje.

No. 4

Je močan antioksidant. Koliko jih vsebuje si poglejte tukaj.

Uporaba ...

Lahko ga uporabljamo tako v sladkih kot slanih jedeh, saj olajša prebavo maščob in naredi jedi lažje prebavljive. Zelo dobro se ujema skoraj z vsemi vrstami suhega sadja. Če ga želimo (iz terapevtskih razlogov) zaužiti večjo količino (pol žličke), ga zmešajmo v kak kremast medij (jogurt, ...); tako se cimet porazdeli in ga lahko zaužijemo precej več, kot če bi ga posipali po jedeh ali dodali v čaj ali kavo.

Dobro se ujema s/z ...

… ingverjem, koriandrovimi semeni, kurkumo, kumino, klinčki, muškatom, kardamomom.

Kakovost ...?

Ko kupujemo cimet, naj bo ekološko pridelan in čim svetlejše barve, saj je le tak aromatičen in vsebuje vse učinkovine. Aroma se več časa ohranja v paličicah, saj se razvije šele ko jo zdrobimo, nastrgamo ali segrevamo na maščobi. Pri cimetu v prahu je pomembno, da ga shranjujemo v nepredušno zaprti posodi, v temnem in hladnem prostoru.

Morebitne nevarnosti ...

Vsebuje dišavo kumarin, ki ni sporna v majhnih količinah, če je zaužijemo preveč pa lahko poškoduje jetra in ledvice. Varna meja zaužitja cimeta je okoli dva grama na dan in ne predstavlja tveganja za zdravje. Opozorilo velja za cimetovo olje, ki je premočno, da bi ga nanašali na kožo ali uživali peroralno.

KAJ PA VI?

Kje najraje uporabljate cimet? Ga dodajate tudi v slane jedi, kot je to tipično v Indiji; ali je stalnica v vaših sladicah? Napišite v komentar, zelo bom hvaležna vsakega predloga.

xx Duša

Viri:
(1):
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N., 2011. Ščepec Rešitev -  Zamolčane zdravilne moči začimb

Komentarji