7 najučinkov klinčkov

7 najučinkov klinčkov

Klinčki so posušeni popki zimzelenega grma in so do 16. stoletja rasli le na petih otokih v indonezijskem arhipelagu. Vsebujejo visok delež eteričnih olj, tudi do 15 % (evgenol, evgenol acetat, kariofilen). Vsebujejo še vanilin, tanin, metil salicilat, kamferol, oleoresin in še veliko drugih snovi, ki delujejo sinergetsko.

7 naj učinkov klinčkov (nageljnove žbice)

Syzygium aromaticum, Eugenia caryophyllata unb.
No. 1

Delujejo antibakterijsko, protivirusno in dezinfekcijsko.

No. 2

Pomagajo pri vnetju grla in ustne votline ter omilijo zobobol. Rahlo omamijo in na ta način olajšajo bolečino, hkrati pa blažijo vnetja. Uporabimo 1-2 kapljici nerazredčenega olja ali 1 klinček, ne smemo pa pretiravati. Pri zobobolu olje nanesemo neposredno na boleče mesto. Z dodajanjem eteričnega olja v zobno kremo dosežemo, da so dlesni manj občutljive.

No. 3

Krepijo prebavo. Uživanje klinčkov spodbuja proizvodnjo bikarbonatne raztopine, ki ščiti želodec, dvanajstnik in črevesje pred poškodbami. Pozitivno vplivajo na že nastale rane v želodcu, saj spodbujajo sintezo sluzi. Izboljšajo črevesno aktivnost in pomagajo v boju proti črevesnim zajedavcem.

No. 4

Ščitijo jetra. Klinčki preprečujejo poškodbe celic in nevtralizirajo proste radikale.

No. 5

Imajo izredno močno antioksidativno delovanje in so najmočnejši antioksidant na planetu.

No. 6

Proti artritisu in revmi. Eterično olje klinčkov preprečuje kopičenje krvi in se uporablja tudi pri različnih težavah s kožo (akne, opekline, …) ter pri masaži, za krepitev oslabelih mišic (po daljšem ležanju). Na kožo ga nanesemo le v razredčeni obliki, v osnovnem olju.

No. 7

Je naravni afrodiziak.

Uporaba ...

V okusu klinčkov se prepletajo sladkost, začinjenost in rahel priokus cedrovine. Klinčki zaznamujejo zimski čas, saj po KTM ogrejejo in krepijo predvsem ledvični, vranični in želodčni meridian. Tako so obvezna sestavina kuhanega vina, kompotov, ... Klinčke, nabodene na čebuli, kuhajmo v enolončnicah in z rižem, saj ublažijo močan okus čebule in naredijo jed lažje prebavljivo. Prav tako lahko s klinčki preženemo nadležne mušice, ki jih privabi sveže sadje oz. zelenjava. V posodo s sadjem ali zraven nje položimo nekaj klinčkov in njihov vonj bo žuželke pregnal.

Dobro se ujema s/z ...

... čilijem, cimetom, tamarindo, kardamomom, koroma-čem, ingverjem, janeževo zvezdo, lovorjevim listom, muškatnim oreščkom, koriandrovimi semeni.

Kakovost ...?

Kakovostni klinčki so čisti, nepoškodovani in če jih stisnemo s prsti, se začuti malo olja (masten občutek). Pri uporabi smo zmerni, ker imajo zelo intenzivno aromo. Klinčki v prahu naj bodo temno rjave barve, saj če je barva svetla, pomeni, da je bilo zmleto tudi steblo.

Morebitne nevarnosti ...

Klinčki niso primerni v vročini zaradi izrazitega ogrevalnega učinka. Pomembno je, da ne pretiravamo s količino, saj lahko v nasprotnem primeru postanejo toksični (zaužitje 5 ml eteričnega olja, to pomeni 33 g suhih klinčkov, je že življenjsko nevarno). Priporočeni dnevni odmerek se giblje med 120 in 300 mg za začimbo in med 0,05 in 0,2 ml eteričnega olja. Pri eteričnem olju klinčkov je potrebna večja previdnost in ga na koži uporabljamo le v razredčeni obliki, v osnovnem olju, sicer je iritant. Pri bolečem zobu ga uporabljamo nerazredčenega in ga nanesemo neposredno na boleče mesto (uporabimo le 1-2 kapljici). Kot začimbo ga lahko uživajo tudi nosečnice in doječe matere.

KAJ PA VI?

Verjetno tudi pri vas pozimi brez klinčkov ne gre. V kuhanem vinu, kompotu, sladicah, ...? Kaj pa v omakah, juhah, ... preizkusite jih v kuhanem zelju (rdečem in kislem), kjer dodajo aromo in olajšajo prebavljivost.

xx Duša

Viri:
(1):
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N., 2011. Ščepec Rešitev -  Zamolčane zdravilne moči začimb
(3): http://www.zazdravje.net/


Komentarji