8 naj učinkov ingverja

8 naj učinkov ingverja

Ingver sodi povsod po svetu med najpomembnejše začimbe in zdravilne rastline. Ima značilen oster, pekoč okus in vonj po limoni. Bogat je z vitamini: A, B1, B2, B3, C in vsebuje veliko rudnin: fosforja, kalcija, železa, magnezija in kalija. Najpomembnejše učinkovine se nahajajo v njegovem eteričnem olju. Ingver spodbuja in uravnoveša širok spekter sistemov: prebavni, imunski, dihalni, cirkulacijski in reproduktivni sistem.

8 naj učinkov ingverja

Zingiber officinale
No. 1 

Izboljša prebavo. Zaradi velike encimske aktivnosti (vsebuje velik delež encima zingibain) pomaga pri presnovi beljakovin in ščiti prebavni sistem.

No. 2 

Pomaga pri izgorevanju maščob. Deluje termogenično in pospešijo razgradnjo maščob in zgorevanje kalorij.

No. 3 

Je močan antioksidant. Deluje zoper vnetja, saj pomaga nevtralizirati proste radikale, ki so povzročitelji vnetnih procesov. S celično zaščito prepričuje oksične procese in tako ščiti tkiva in genski material.

No. 4 

Krepi imunski sistem. Poveča odpornost organizma zoper bakterije, viruse in glivice in tako pripomore v boju s prehladom in drugimi okužbami. Stimulira dihalni sistem in pomaga pri težavah s kašljem.

No. 5 

Povečuje absorpcijo. Spodbuja absorpcijo vitaminov in mineralov ter poveča biorazpoložjivost drugih živil.

No. 6 

Izboljša krvni obtok. Povzroča rahlo redčenje krvi, kar omogoča boljši pretok krvi po telesu. Zmanjšuje zastoje in motnje v venskem in arterijskem sistemu. Širi žile in pomaga pri lajšanju težav z ožiljem, ki se kažejo v oteklih nogah in pojavu krčnih žil. 

No. 7 

Normalizira krvni sladkor in holesterol. Znižuje raven slabega holesterola (LDL) in povečuje nivo dobrega holesterola (HDL) in zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

No. 8 

Preprečuje napade slabosti in bruhanje. Zmanjša pogostost slabosti pri bolnikih po operacijah, predvsem pa se uporablja za potovalno in jutranjo nosečniško slabost. 

Uporaba ... 

Za uživanje je uporabna sveža korenina, lahko ga uporabljamo posušenega in zmletega, kandiranega ali v obliki različnih napitkov (čaj, pivo, vino). Medtem, ko se sveži ingver lahko kuha tudi nekaj časa, je posušenega bolje dodati proti koncu toplotne obdelave jedi, saj tako ohranimo njegove dragocene sestavine. Dlje časa, ko se kuha, bolj pekoča postane jed. Če vas moti njegova ostrina, ga na hitro prepražite na maščobi in večji del pekočega okusa se bo spremenil v sladkega (podobno kot pri česnu).    

Dobro se ujema s/z ...

 

… baziliko, čilijem, česnom (s pomočjo ingverja postane česen bolje prebavljiv in manj pekoč) limeto, limono, limonsko travo, lističi kafirske limete in zelenim delom koriandra, kurkumo, meto, galgantom,

Kakovost ...? 

Učinkovitost ingverja je odvisna od kakovosti zato je pomembno, da uživamo samo certificirane bio izdelke. Pri nakupu svežega ingverja pazimo, da korenika ni poškodovana, plesniva ali kemično obdelana. Kakovostni ingver je v notranjosti rumen, sočen in hrustljav. Slabšo kakovost prepoznamo po sivo-zeleni barvi in manj izrazitem vonju.  

Morebitne nevarnosti ...

Običajna dnevna uporaba je od 3 do 10 gramov svežega oz. 2 do 4 gramov posušenega ingverja. Če bi s količino močno in dolgo časa pretiravali, lahko ingver povzroča srčno aritmijo ali upočasni delovanje osrednjega živčnega sistema. Ker redči kri, se mu je pred kirurškimi posegi bolje odpovedati vsaj za nekaj dni. Za nosečnice je pomembno, da se držijo varnih količin (pretiravanje lahko pospeši cirkulacijo in lahko celo privede do splava).   

KAJ PA VI? 

Raje uporabljate sveži ali posušeni in zmleti ingver? Kaj pa sladki (ne)grehi? Če ga dodamo k piškotom ali drugim sladkim jedem (marmeladi, kompotu, čežani), olajša prebavljivost teh in upočasni dvig sladkorja v krvi. Ali pa prisegate na njegovo najbolj razširjeno uporabo: ingverjev čaj? Napišite spodaj v komentar kako vi uporabljate ingver. Vsakega predloga bom hvaležna. 

xx Duša 

Viri:
(1): 
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N., 2011. Ščepec Rešitev -  Zamolčane zdravilne moči začimb
(3):
Schulick P. Ingver - močna začimba in čudežno zdravilo

Komentarji