Zakaj nisem za prepovedi v prehranjevanju?

Zakaj nisem za  prepovedi v prehranjevanju?

Pred leti sem na prehranjevanje gledala strogo. Ni bilo vmesnih opcij in popuščanja. Rezultate sem želela doseči z glavo. Glava je ukazala nič sladkorjev, nič ogljikovih hidratov … Pa ni šlo dolgo brez, ker telo ni zmoglo. Ker se je pojavila taka fizična želja po sladkarijah, da je glava nikakor ni zmogla utišati.

Odrekanje, slaba vest, zraven pa še prenajedanje. Ta krog se je na vsake nekaj tednov ponovil. Moje misli so bile konstantno skoncentrirane na to, kaj vse v prehranjevanju ne smem in kaj moram pazit.

Za to izkušnjo sem hvaležna. Zakaj? Ker razumem, kako je, ko si nikakor ne moreš urediti prehranjevanja. Razumem, zakaj poješ preveč in bi še in še, čeprav si že sita. Vem, kako je, ko bi konstantno nekaj grickala in ko moreš po vsakem slanem obroku obvezno pojesti še nekaj sladkega.

Ko sem vse bolj poglobljeno raziskala prehranjevanje in TKM, sem ugotovila, da je ključ v ravnovesju. Tao nas uči, da ni nič absolutno slabega in ne absolutno dobrega, tudi v prehranjevanju ne. Pomembno je, da se naučimo prehranjevati skladno z naravo, ker tako vsakodnevno vzpostavljamo to ravnovesje. Posledično je tudi naše telo umirjeno in ne hrepenimo po določenem okusu. Telo nam daje vedno znake in je naš kažipot, če mu le znamo prisluhniti. Priporočam vam, da se vedno sprašujete ZAKAJ? Zakaj se po obroku ne počutite dobro, ste zaspani? Zakaj popoldne hrepenite po sladkarijah? Zakaj bi zvečer lahko izprazni hladilnik? Zakaj bi konstantno nekaj grickali? … Ker šele, ko najdemo odgovor in ga razumemo, lahko tudi odpravimo vzroke.

Ni pomembno če vsake toliko naredimo »napako«, pojemo nekaj, kar ni najboljša izbira za naše telo, pomembno je, kako se bomo prehranjevali naslednji dan, da bomo to »napako izbrisali« (strožji pristop je priporočljiv pri težjih patologijah).

Loviti to svoje ravnovesje v prehranjevanju je vaja in trening. Vsak naslednji dan je lažje usklajevati glavo, telo in dušo. Ampak izplača se, saj se to ne odraža zgolj na zdravi telesni teži ampak tudi na nivoju energije in počutju.

Na invindividualno svetovanje se lahko naročite tukaj: https://svojpotencial.si/trgovina/prehransko-svetovanje-po-tradicionalni-kitajski-medicini/.

O MENI:


Komentarji