Zakaj posegamo po sladkarijah, kadar smo v stresu?

Zakaj posegamo po sladkarijah, kadar smo v stresu?

Čustva se zrcalijo v naši prehrani, in obratno, s prehranjevanjem vplivamo na čustva. Se strinjaš?

Jeza in razdražljivost sta posledici nakopičenega stresa, zahtev okolja, telesnih napetosti itd. Torej kadar smo pod stresom, je pogosto prisotno tudi negativno čustvo jeze. Jeza nastane kot odziv na situacijo, ki jo zaznamo kot nepravično.

Zakaj posegamo po sladkarijah, kadar smo jezni oziroma v stresni situaciji (na fizični ravni)?

Osredotočimo se na zeleni (kisli okus) in rumeni (sladki okus) krog.


Kadar se jezimo oziroma smo besni, pride do presežka kislega okusa. To je posledica intenzivnega čustvenega stanja (zeleni krog). Kot kaže modra (črtkasta) puščica na zgornji sliki, ta presežek kislega okusa deluje na vranico – trebušno slinavko. Da se zaščitita (zaradi presežka kisline), zahtevata sladko (ker ju krepi sladek okus). Torej več se bomo jezili, pogosteje bomo posegali po sladkem okusu. 

Poglejmo še z druge perspektive, kako s prehranjevanjem vplivamo na naša čustva. Kadar obroka ne kombiniramo pravilno, pride do presežka kislega okusa. Ta je povezan s čustvom jeze. Pogosto smo po takem obroku razdražljivi, nepotrpežljivi itd., kar so vsa intenzivna čustva jeze. 

Jeza oteži delovanje jeter in žolčnika ter lahko povzroča nespečnost ali prebujanje v času njihovega maksimalnega delovanja (1.00–3.00). Ta disharmonija vpliva tudi na vranico – trebušno slinavko in želodec. Kaže se lahko v prebavnih motnjah in moteni miselni dejavnosti. 

Za ravnotežje petih okusov je priporočljivo dodati:
GRENEK okus (premakne energijo navzdol),
MALO KISLEGA okusa (neguje jetra in žolčnik),
MALO SLADKEGA okusa (podpre vranico – trebušno slinavko in želodec). 

Katera živila pripadajo posameznemu okusu ter kako ohranjamo ravnovesje, sem opisala v knjigi Temeljna načela prehranjevanja po TKM (tradicionalni kitajski medicini).

Več o knjigi TUKAJ: https://svojpotencial.si/trgovina/knjizica-temeljna-nacela-prehranjevanja-po-tkm/.

V knjigi sem opisala načela v prehranjevanju, ki nam omogočajo dobro počutje in zmanjšanju telesne teže. 

P.S.: V tem tednu (za naročila do vključno četrtka, 30.4.) vam zraven podarim še spletno delavnico Dobro psihofizično počutje s TKM (tradicionalno kitajsko medicino), kjer sem opisala kako vzpostaviti ravnovesje tudi v drugih emocionalnih stanjih.

Vse dobro!

Duša Štefanec


O MENI:


Komentarji