Naj živila proti utrujenosti pozimi

Naj živila proti utrujenosti pozimi

Pri vzdrževanju določene ravni energije sta ključna dva procesa, da zmanjšamo lastne izgube energije in da jo pripeljemo od zunaj, v obliki hrane (ki se hitro pretvori v energijo).

Lastne izgube energije

Na fizični ravni potekajo procesi, ki so lahko energijsko potratni. Verjetno ste že kdaj opazili, da postanete po nepravilno sestavljenem in pripravljenem obroku utrujeni. Torej hrana, ki zakisa, tudi utruja. Prav tako so potratni prekomerni oksidativni procesi (ko prosti radikali divjajo po telesu, kot posledica industrijsko predelane in prevelike količine hrane, kajenja, …). Pri tem so nam v pomoč živila, ki vsebujejo veliko antioksidantov, saj preprečujejo, da bi prišlo do poškodb tkiv in genskega materiala. Tako pa privarčujemo energijo, ki bi jo potrebovali za sanacijo. 

Hrana, ki je energija

Da si napolnimo baterije, moramo v prehrano vključiti živila, ki poženejo presnovo ter okrepijo vranico in nadledvično žlezo. Najpomembnejši element za proizvajanje energije je skupina vitaminov B. Njihovo pomanjkanje je pogosto lahko vzrok za slabo delovanje ščitnice, to pa se kaže v upadanju energije. Za pogon presnove so pomembni tudi vitamin C, magnezij, cink in koencim Q10, ki najbolje deluje v sodelovanju s selenom ter z vitaminoma E in C. 

Začimbe, ki delujejo poživljajoče: cimet, ingver, rožmarin, klinčki, meta, kurkuma, ...

Mojih naj 5 živil proti utrujenosti pozimi

No. 1
Rožmarin

Spodbuja cirkulacijo, krepi živčevje, zažene zaspani metabolizem, ter pospeši nastajanje in izločanje žolča (pomaga pri zaspanosti in utrujenosti po jedi). Suhi ali sveži rožmarin lahko uživamo kot začimbo ali si iz njega pripravimo čaj (pripravimo ga kot zeleni čaj z vodo, ki ima temperaturo 70 °C).

No. 2
Zelenjava

Brokoli, špinača, blitva, … vsebujejo vse vitamine skupine B, magnezij in železo. Brokoli je tudi bogat vir koencima Q10, ki je pomembna hranilna snov za proizvajanje energije na celični ravni.

No. 3
Kvasni kosmiči (posip, nutritional yeast)

Kvasni posip vsebuje vse aminokisline (veliko beljakovin) in skoraj celoten B-kompleks. Narejen je iz deaktiviranega kvasa (ne vsebuje aktivnih kvasovk) in je neproblematičen za ljudi, ki imajo težave z glivicami. Jedem da sirast okus (kot parmezan) in je odličen v omakah in prelivih za solato.

No. 4
Stročnice

Leča, čičerika, fižol, soja in ostale stročnice vsebujejo velik odstotek aminokisline lizin, ki je pomembna za sintezo karnitina, ta pa je bistvenega pomena za učinkovito nastajanje energije v mitohondrijih (celični tovarni energije).

No. 5
Sončnična semena

So vir magnezija, železa, bakra in beljakovin, vitaminov B, ter cinka in so super prigrizek za hiter energijski zagon. 

Za povečanje energije moremo torej v telo vnesti čim več antioksidantov in bazičnih rudnin. Pa ne pozabimo na živila za boljše obvladovanje stresa, saj ravno ta najbolj obremenjuje nadledvično žlezo in posledično tudi povzroča utrujenost. 

Veliko energije in zimskih radosti.

Vse lepo!

xx Duša

Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. Naša prehrana odsev nas samih
(2): McKeith G. Si to, kar ješ
(3): 
http://www.zazdravje.net/  


Komentarji