26 naj antioksidantov

26 naj antioksidantov

Hrana je najpomembnejši ukrep v boju proti prostim radikalom. Bistveno je, da v prehrano vključimo čim več različnih, kakovostnih in z antioksidativnimi snovmi bogatih živil in začimb. Tako ohranjamo naravno ravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti. Snovi, ki delujejo v telesu kot antioksidanti so vitamini:  A, C in E, karotenoid, bioflavonid in lipoična kislina, vključno s koencimom Q-10 in minerali: selen, mangan, cink, baker, železo in krom.

26 živil z največjo vsebnostjo antioksidantov glede na ORAC vrednost (oxygen radical absorbance capacity).


VRSTA ŽIVILA

(po antioksidativnem potencialu)

VREDNOST ORAC

(μ mol TE/100 g)

KLINČKI, mleti 290.283
CIMET, mleti 267.536
ORIGANO, posušeni 200.129
KURKUMA, mleta 159.277
ACAI JAGODE, posušene 102.700
KUMINA, semena 76.800
PETERŠILJ, listi, posušeni 74,349
BAZILIKA, posušena 67.553
NESLADKANA TEMNA ČOKOLADA 49.926
KARI v prahu 48.504
SEMENA RUMENE GORČICE 29.257
INGVER v prahu  28.811
ČRNI POPER 27.618
TIMIJAN, svež 27.426
MAJARON, svež 27.297
GOJI JAGODE 25.300
ČILI v prahu 23.636
PEKAN OREHI 17.940
PAPRIKA v prahu 17.919
PEHTRAN, svež 15.542
KORENINA INGVERJA, sveža 14.840
ORIGANO, svež 13.970
OREHI 13.541
LEŠNIKI 9.645
BRUSNICE, surove 9.584
HRUŠKE, posušene 9.496


Mednarodno uveljavljeni standard za meritev antioksidativnega potenciala živila se izraža v enotah ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) in nam povede koliko prostih radikalov lahko 100 g določene snovi nevtralizira.

Ključna je raznovrstnost živil bogatih z antioksidanti.

Pomembno je dejstvo, da lahko uživamo začimbe v količinah, ki so merjene v gramih, živila pa brez tveganja v večjih količinah. Ključna je kombinacija in raznovrstnost antioksidantnih snovi, saj delujejo vzajemno in usklajeno. Zato lahko zelo majhne količine različnih antioksidantov dosežejo večji učinek, kot bi jih zelo velike količine najmočnejšega izmed njih.

V telo poskušamo vnesti čim več antioksidantov v obliki integriranih živil. Pomembna so tudi superživila, ker poleg antioksidantskega delovanja, vsebujejo tudi druge pomembne snovi. Pri prehranskih dopolnilih dajemo prednost tistim, ki so ekološko in z najmanj agresivnimi postopki predelani, saj je učinkovitost večja.

xx Duša

Viri:
(1):
Papuga P., Globočnik Papuga P. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N. Ščepec Rešitev -  Zamolčane zdravilne moči začimb
(3):
http://superfoodly.com/orac-values/



Komentarji