Bioritemska ura

Bioritemska ura

Do skladne postave in dobrega počutja z upoštevanjem bioritemske ure.

Jaz bioritemsko uro imenujem kar bioritem organov, v TKM (tradicionalni kitajski medicini) so to maksimalne energijske vrednosti meridianov posameznih organov. To pomeni, da se vsaki dve uri naš bioritem spremeni in pride v maksimalno delovanje en polni oziroma votel organ. Takrat so funkcije, ki jih ima ta organ, optimalne.

Bioritemska ura sovpada z znastveno potrjenim cirkadijani ciklom.

Zakaj so proučevali ta ritem/cikel (znanstveniki so za to odkritje prejeli Nobelovo nagrado)?

Ker so ugotovili, da določena zdravila (v povezavi s posamaznim organom oziroma funkcionalnim sklopom organov) ne učinkujejo enako, če jih vzamemo kadarkoli tekom dneva.  

Se sprašujete, kaj ima to s prehranjevanjem in kopičenjem odvečnih kilogramov?

Veliko. Saj veste, hrana je zdravilo in zdravilo je hrana.

Če to znanje o  naši notranji uri prenesemo v prehranjevanje ter ob pravem času uživaš ustrezno skupino živil in si uredimo urnik prehranjevanja, lahko lažje in lahkotneje dosežemo želene rezultate. Ne glede na to ali želiš samo izboljšati zdravje in počutje ali uravnati telesno težo.

In kako lahko veš, da se ne prehranjuješ skladno z bioritemsko uro?

To ti telo kaže (telo je odličen kompas), ko pogosto hrepeniš po določenem okusu, ko bi konstantno nekaj grickala, četudi si sita … vsa neravnovesja okusov nakazujejo na to.

Po večletnem delu s strankami, vse bolj ugotavljam, kako zelo, zelo pomembno je razumevanje bioritemske ure in kako učinkovito je prehranjevanje skladno z njo.

Zakaj? Ker je bioritem organov pogojen z naravnim ritmom dneva in noči. Tega pa ne moremo spreminjati, lahko pa to znaje izkoristimo sebi v prid.

Seveda pa je pomembno, da tudi ustrezno kombiniramo živila v obrokih (da so ti najlažje prebavljivi, da hrana ne ostane dolgo čas v želodcu in je tako lahko optimalna absorpcija vseh snovi).

Podrobno sem prehranjevanje skladno z bioritemsko uro opisala v spletnem programu Prehranjevanje za uravnavanje telesne, več tukaj: https://svojpotencial.si/trgovina/prehranjevanje-za-uravnavanje-telesne-teze/.

O MENI:

Komentarji