Zajtrk ključ do vitkosti in vitalnosti

Zajtrk ključ do vitkosti in vitalnosti

Že pregovor pravi »zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan in zvečer kot berač«.

V prehranjevanju se je v zadnjih stoletjih veliko spremenilo. Konvencionalni način kmetijske pridelave izčrpava zemljo snovi, kar se odraža v manjših deležih vitaminov in mineralov v živilih pridelanih po takih postopkih. Okolje se je spremenilo in kvaliteta živil več ni enaka.


Vendar pa se nekaj ključnega z vidika prehranjevanja ni spremenilo to je naša notranja ura oziroma bioritemska ura. Le-to pogonja naravni ritem menjavanja dneva in noči.


Naši predniki so instinktivno upoštevali bioritmom organov. Živeli so skladno s sončnim vzhodom, ki po tradicionalni kitajski medicini določa začetek in sončnim zahodom, ki opredeli konec prebave. Večinski delež zaužite hrane je bil skoncentriran v dopoldanskem času in za kosilo, ker so bili več fizično aktivni.

Sodobni človek je z izumom elektrike začel prestavljati obroke. Tako je s poznimi in obilnimi večerjami začel vse bolj ruši notranji ritem. Porušeno ravnovesje se je začelo odražati v prekomerni telesni teži, utrujenosti ...

Zakaj je zajtrk oziroma hrana v dopoldanskem času in za kosilu tako pomebna, ne le za odpravo odvečnih kilogramov ampak tudi z vidika produktivnosti, nivoja energije …

V dopoldanskem času so v maksimumu želodec, vranica in trebušna slinavka, ki so ključni organi v procesu prebave. To je čas optimalne prebave. Kaj pojemo v tem času se pretvori v energijo, ki se skladišči in jo porabimo tekom dneva.

Element v povezavi z vranico je po TKM (tradicionalni kitajski medicini) zemlja. Če je zemlja kvalitetna, lahko semena, ki jih vanjo posadimo bogato obdarijo. Tako je tudi z našim telesom. Če energija dobro zjutraj štarta, smo tekom dneva produktivni ter energijo porabimo za aktivnosti, zaužita hrana pa ne skladišči v maščobah in odvečnih kilogramih.

Prehranjevanje skladno z bioritemsko uro je tako lahkotno, ker damo telesu ob pravem času tisto kar potrebuje.

Prehranjevanje, ki je skladno z bioritemsko uro sem opisala v knjigi Temeljna načela prehranjevanja po TKM (tradicionalni kitajski medicini) več tukaj: https://svojpotencial.si/trgovina/knjizica-temeljna-nacela-prehranjevanja-po-tkm/.

Vse lepo in dobro!

x Duša

Vsebine za vas pripravila Duša Štefanec, avtorica knjige Temeljna načela prehranjevanja po TKM (tradicionalni kitajski medicini).

V knjigi najdete nasvete in znanje, kako s prehranjevanjem vzdržujemo:

  • optimalno počutje,
  • vitkost in
  • vitalnost. 

Več TUKAJ: https://svojpotencial.si/trgovina/knjizica-temeljna-nacela-prehranjevanja-po-tkm/.

MNENJA IN REZULTATI TAMARE:


O MENI:Popust- 50%
 Masaža  in samomasaža z ventuzami – spletni tečaj
80,00 €
40,00 €
Dodaj v košaricoPodrobnosti

Masaža in samomasaža z ventuzami – spletni tečaj

Odprava odvečnih kilogramov, celulita.
Spletni tečaj, ki vam razkrije vse skrivnosti in trike za najučinkovitejšo uporabo ventuz.
Le še za kratek čas po znižani ceni.

 Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM

Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM

prehranjevanje za vitkost in vitalnost
+ recepti

Komentarji