Soja – da ali ne?

Soja – da ali ne?

Soja je super proteinsko živilo. Uživamo jo v obliki tofuja, paštet, fermentirane soje, sojinih beljakovin v proteinskih napitkih. Kot emulgator (sojin lecitin) je sestavina večine čokolad. Je pa pogosto tudi gensko spremenjena, kar vpliva na njeno sestavo. Sledi nekaj nasvetov, na kaj moremo biti pozorni pri nakupu izdelkov iz soje in njeni pripravi. O soji sem že pisala tukaj.

Pri nakupu in pripravi soje in izdelkov iz nje je zelo pomembno:

No. 1

Da izberemo certificirane ekološke in gensko nespremenjene produkte (označeni so z EKO oznako - zeleni pravokotnik z zvezdicami v obliki lista); neoporečnost in kakovost GSO soje je vprašljiva za zdravje. Pri soji je to še pomembnejše, ker tehnologija GSO, gnojila in škropiva vplivajo na njeno sestavo proti rakavih snovi, fitoestrogenov in progesterona, ... in lahko bolj škodujete kot koristi.

No. 2

Sojo pravilno pripravimo. Kot vse stročnice, tudi soja vsebuje v ovoju varovalne snovi in jo moramo nujno namakati. O tem sem že pisala in si lahko preberete tukaj. Naslednji nujni korak je pravilna termična obdelava. Soje nikoli ne uživamo surove. Tudi sojine kalčke moramo popariti.

No. 3

Je ne uživamo preveč. Je zelo močno beljakovinsko živilo. Sojina zrna imajo dva do trikrat več beljakovin od mesa. Tako hitro pokrijemo celotne dnevne potrebe po beljakovinah.

Tofu (sojin sir)

Je eden najbolj primernih in najlaže prebavljivih oblik soje. Po vsebnosti beljakovin je podoben mesu; vsebuje vse esencialne aminokisline in je dober vir železa. Možnosti njegove uporabe so zelo pestre. Ker je blagega okusa je najboljše če ga mariniramo z začimbami, ingverjem ali pa ga spečemo.

Ker je soja beljakovinsko živilo, prebavljivost in presnovo pospešujemo z začimbami, ki olajšajo presnovo beljakovin, to so: kurkuma, koriander, kumin, šetraj, timijan, čili,...

xx Duša

Viri:
(1):
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
McKeith G. Si to, kar ješ
(3):
http://www.zazdravje.net/

Komentarji