Hitra prebava

Hitra prebava

Hitra prebava je temelj našega zdravja in dobrega počutja. Zaužita hrana se tako hitro predela na posamezne dele (vitamine, minerale, …), absorbira, nas gradi ter nam da energijo.

Pri upočasnjeni prebavi lahko pride do napihnjenosti, zaprtosti, bolečin v trebuhu, krčev, ... Ne pomaga nam, če se zdravo prehranjujemo s hrano, ki se ne prebavi in absorbira tako, kot bi se morala.

Za hitro prebavo ni pomembno le katero hrano jemo, ampak tudi KDAJ jo jemo in KAKO JO KOMBINIRAMO.

Pri svojih receptih dam vedno poudarek kombinaciji živil. Ne gre za modni trend ampak za dejstvo, ki vpliva na to kako se bomo počutili po zaužitem obroku. Bomo polni nove energije, ali zaspani, bomo čutili željo po sladkorju … 

Temeljno načelo sestavljanja obroka, ki bo hitro prebavljiv, je PREPROSTOST.

To pomeni manj mešanja v istem obroku. Uporabimo 1 vrsto moke, 1 vrsto sadja, 1 vrsto oreščkov, maksimalno 3 - 4 vrste zelenjave …

Izjema so riževa moka (je nevtralna), mandlji (delujejo blago pikantno in tako pospešijo prebavo) in ananas (pomaga prebavi, saj spodbuja izločanje želodčne kisline; vsebuje encim bromelin, ki blaži vnetja in zavira rast črevesnih zajedavcev).

Zakaj je tako pomembno, da so obroki preprosto sestavljeni?

Ker se naš prebavni sistem ni bistveno spremenil že stoletja in ni prilagojen na taki miks živil. Posledično prihaja vse pogosteje do prebavnih težav in problemov z absorpcijo hranil. Naši predniki so jedli preproste jedi in sezonska živila, ker druge izbire niso imeli.

Zavedati pa se tudi moramo, da različna živila za svojo prebavo potrebujejo različen čas (pogosto pa tudi druge encime). S tem, ko več različnih med seboj zmešamo, prebavo obroka upočasnimo ali celo blokiramo.

Več o tem kdaj je priporočljivo uživati določene skupine živil, kako jih pravilno med seboj kombiniramo, da pospešimo prebavo ter o ostalih načelih pri učinkovitem spreminjanju svoji prehranjevalnih navad TUKAJ.O MENI

 

Komentarji