6 naj učinkov lovorja

6 naj učinkov lovorja

Lovor ima prepoznavno, edinstveno aromo in vsestransko delovanje. Izboljša prebavljivost in preprečuje napihnjenost po obroku. Njegovo eterično olje se uporablja povsod kjer želimo spodbuditi regeneracijo telesa. 

6 naj učinkov lovorja

Laurus nobilis

No. 1

Izboljša prebavljivost zaužite hrane. Za izboljšanje prebavljivosti pomagajo njegove sestavine: metilevgenol, evgenol in pinen.

No. 2

Antibiotično delovanje. Zavira razvoj bakterij.

No. 3

Zmanjša resorbcijo sladkorja. Kar je koristno pri jedeh, ki hitro dvigujejo krvni sladkor.

No. 4

Intelektualne sposobnosti. V aromaterapiji se eterično olje uporablja proti izčrpanosti, težavah s spominom in povsod, ker želimo spodbuditi hitro regeneracijo telesa.

No. 5

Proti starostnim pegam. Posušene in zmlete lovorjeve lističe, pomešamo z medom in nanesemo na starostne pege.

No. 6

Protivnetno delovanje.

Uporaba ...

Lovor uporabljamo v obliki posušenih lističev, manj pogosto plodove. Bolj priporočljiv je posušen kot pa svež. Lovor je začimba, ki jo lahko kombiniramo v vseh jedeh. Pri kuhi ga prej dodamo jedem, da se vse sestavine prenesejo tudi na hrano, s katero ga kuhamo.

Dobro se ujema s/z ...

... šetrajem, česnom, majaronom, origanom, peteršiljem, timijanom, žajbljem, brinom.

Kakovost ...?

Kakovostni posušeni lovorjevi lističi so svetlo zelene barve in niso zlomljeni. Ne smejo pa biti preveč svetli, saj to pomeni, da so že izgubili precej snovi.

Morebitne nevarnosti ...

Zaradi abortivnih (v plodovih) in narkotičnih (v lističih) lastnosti, ni priporočljiva uporaba lovorja med nosečnostjo. Redko, a vendar lahko uporaba lovorjevega olja pri nekaterih ljudeh izzove draženje kože, zato naj bo uporaba zmerna ali pa v kombinaciji s kašnim drugim oljem (z oljčnim oljem, ...).

KAJ PA VI?

Je lovor tudi pri vas obvezna sestavina juh, enolončnic, ragujev in omak? Bi si ga upali dodati h kaki sladici? Pri nas je ta uporaba manj razširjena, vendar zelo smotrna. Ker zmanjša resorbcijo sladkorja, je koristen tudi v jedeh, ki hitro dvigujejo krvni sladkor (mlečni riž, krompir, ...). Poskusite in napišite v komentar, kje vse ga uporabljate. Vsakega vašega predloga bom hvaležna.

xx Duša

Viri:
(1):
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N., 2011. Ščepec Rešitev -  Zamolčane zdravilne moči začimb

Komentarji