Matcha čaj

Matcha čaj

Matcha je posebna vrsta japonskega zelenega čaja. Vsebuje veliko antioksidantov, aminokislin in klorofila, ki mu daje lepo svetlo zeleno barvo. Zaradi posebnega postopka pridelave, se poveča količina aminokisline L-teanina. Ta vpliva na živčne prenašalce - nevrotransmiterje (dopamin, serotonin, GABA), ki nas sprostijo in izboljšajo razpoloženje ter koncentracijo. Prav tako lahko pomaga pri večji zbistritvi misli. Za razliko od običajnih zelenih čajev, pri matcha čaju zaužijemo celotni list oziroma vršičke. Tako dobimo mnogo več snovi, saj so listi polni antioksidantov (polifenolov), ki spodbujajo metabolizem, izgorevanje maščob in pomagajo pri ohranjanju zdravega srca.

Uporaba …

Najboljše je to, da lahko matcho uporabljamo na sto in en način. Fino mleti prah zelenega čaja lahko uporabimo za čaj, limonado, peciva in še in še. Ima nekoliko oreškast, rahlo grenek okus. Pri peki upoštevajmo, da temnejši kot je odtenek zelene barve čaja, močnejša bo njegova aroma. 

Priprava čaja?

Pripravimo ga tako, da 1-2 čajni žlički (1-2 g) prahu matche prelijemo s približno 100 ml vroče vode (vodo segrejemo na 60-80 stopinj, ne več). Čaj žvrkljamo z bambusovo metlico, da se speni (namesto bambusove metlice lahko uporabite baterijsko metlico za penjenje mleka ali blender). Ko se čaj nekoliko ohladi mu lahko dodamo toplo rastlinsko mleko, da je bolj kremozen in ga sladkamo z medom, javorjevim sirupom, ...

Pomembno je shranjevanje in kvaliteta.

Matcha čaj je zelo občutljiv na svetlobo in toploto, zato je pomembno, da ga hranimo v temni in čim bolj nepredušno zaprti posodi. Lahko ga imamo v hladilniku, saj tako počasneje oksidira. Ker je pridobivanje matche precej zahtevno, pridelek pa sorazmerno majhen, je nekoliko dražji od ostalih zelenih čajev. 

MATCHA namesto kavice?

Matcha čaj pijem predvsem zjutraj in občasno, ko potrebujem “tisto nekaj” za zbistritev misli in duha. Učinek je podoben kot pri kavi, le da brez tiste dodatne nervozne energije in zbeganosti. Pri matchi je najbolje to, da se počutim sproščeno a hkrati maksimalno skoncentrirano in fokusirano in ne dviguje ravni kortizola kot pri kavi.

Vse lepo in dobro!

x Duša   


Komentarji