Cirkadiani ritem

Cirkadiani ritem

Kaj je cirkadiani ritem? 

Cirkadiani ritem oz. biološka ura (24-urni cikel) je vgrajen sistem v naših možganih, ki nadzoruje našo zbranost, spanje, gibanje, prehranjevanje, izločanje hormonov na podlagi sprememb v svetlobi. Biološko uro uravnava suprakiazmatsko jedro, ki je povezano s hipofizo in hipotalamusom.  

Tekom dneva pride ob dnevni svetlobi, ki vsebuje velik delež modre svetlobe, do aktivacije melanopsina. To se kaže kot faza popolne zbranosti, budnosti in aktivnosti. 

V večernem delu dneva je potrebna prisotnost rdeče svetlobe, kar privede do zaviranja izločanja melanopsina in aktivacije “hormona spanja”-melatonina. 

V sodobnem svetu vse bolj izpostavljeni modri svetlobi pred spanjem, predvsem z navado uporabe telefona in računalnika pred spanjem. To ima negativno posledico na možgane, saj pri tem pride do zaviranja melanopsina in povečanja budnosti, kar se kaže v slabši kvaliteti spanja in težavami z nespečnostjo. 

Kateri hormoni se izločajo v določenem delu dneva? 

Številni hormoni se izločajo po cirkadianem ritmu, predvsem melatonin, kortizol, gonadotropni hormoni, prolaktin, rastni hormon oz. (somatotropin) in ščitnični hormoni. Melatonin se izloča predvsem na podlagi svetlobe. Rastni hormon, prolaktin in TSH (ščitnico stimulirajoči hormon) se izločajo najizdatneje ponoči, rastni hormon predvsem v fazi globokega spanja. Medtem, ko se kortizol oz.”stresni hormon” najintenzivnejše izloča ravno zjutraj in nas pripravi na zbujanje. 

Kaj se zgodi, če ne upoštevamo biološke ure? 

Pri neusklajenosti biološke ure z ritmom izmenjave svetlobe pride do porušenja ravnovesja v telesu, kar pripelje do številnih bolezni ter povečanja telesne teže. Do tega pripeljejo tudi neredno in neusklajeno prehranjevanje vsak dan ter uživanju obrokov pozno zvečer. Ob poznem uživanju obrokov pride tudi do manjše razgradnje maščob tekom spanja.   

Kaj lahko naredim za izboljšanje cirkadianega ritma? 

  • spanje in zbujanje ob enakih urah 
  • vsak dan prehranjevanje ob istem času 
  • dovolj spanja
  • dovolj gibanja 
  • pred spanjem ne uporabljaj telefona 
  • izogibanje poznim in obilnim večerjam  

Pripravila:

Doroteja Menhart

Viri in literatura 

  1. Pirkmajer S. Patološka fiziologija. Učbenik za študente farmacije. 2. popravljena izdaja. Ljubljana: Medicinska fakulteta: Inštitut za patološko fiziologijo; Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana, 2019.
  2. https://www.youtube.com/watch?v=erBJuxVR7IE&t=3s&ab_channel=TEDxTalks (dostopno dne 18. 5. 2023) 
  3.  Gnocchi D., Bruscalupi G., Circadian Rythms and Hormonal Homeostasis: Pathophysiological Implications.Feb 4, 2017.  doi: 10.3390/biology6010010

Komentarji