4 naj učinki origana

4 naj učinki origana

Origano vsebuje veliko antioksidantov in tako poskrbi za vitalnost in mladostnost. Uravnava sladkor v krvi in preprečuje oksidacijo maščob.

Izvira iz mediteranskega območja. Poznamo več kot 30 različnih vrst. Za značilno aromo poskrbita eterični olji timol in karvakrol. Vsebuje še različne čreslovine, flavonoide in grenčične snovi.

4 naj učinki origana (dobra misel)

Origanum vulgare

No. 1

Uravnava krvni sladkor. Upočasnjuje absorpcijo sladkorja in pospeši vsrkavanje tega v celice, skladno s potrebami telesa. Znan je po antihiperglikemičnem delovanju.

No. 2

Spodbuja prebavo. Čaj iz origana (dovolj je ščepec, po obroku) uredi prebavo in uravna sladkor v krvi.

No. 3

Preprečuje oksidacijo olja in maščob.

No. 4

Antioksidant. Koliko antioksidantov vsebuje si poglejte tukaj.

Uporaba ...

Posušeni origano ima bolj aromatičen okus kot sveži. Njegova aroma je večplastna; trpkasta, poprasta in grenko-pekoča nota so v posušenem ravno v pravem razmerju. Origano dodamo proti koncu kuhanja ali ko je jed že pripravljena.

Dobro se ujema s/z ...

... baziliko, čilijem, česnom, laško kumino, lovorjem, papriko, peteršiljem, rožmarinom, žajbljem, timijanom, ingverjem, limonino ali pomarančno lupinico. Ne ujema se z majaronom; lahko uporabimo enega ali drugega, nikoli pa oba skupaj.

Kakovost ...?

Sveži origano lahko brezzračno zapakiramo in se v hladilniku ohrani nekaj dni. Posušenega hranimo v nepredušno zaprti posodi do enega leta. Najboljša izbira je ekološko pridelan origano in sušen na soncu ali na toplem zraku.

Morebitne nevarnosti ...

Pri uživanju začimbe v hrani, čajih, obkladkih, …, ni verjetno, da bi lahko prišlo do stranskih učinkov. Dokazano je, da origano ne deluje genotoksično. Izogibati bi se ga morale nosečnice (zaradi tujona, ki ga vsebuje), saj lahko povzroči krčenje maternice. Eterično olje origana načeloma ne uživamo. Uporabljamo ga v zelo razredčeni obliki, ker gre za enega najmočnejših olj, ki lahko deluje iritirajoče na kožo in notranje organe.

KAJ PA VI?

Pica in origano? Sta tudi pri vas neločljiva kombinacija? Je nujna sestavina še katere druge jedi? Napišite v komentar spodaj, da skupaj razširimo spekter jedi, kjer brez origana ne gre.

xx Duša

Viri:
(1):
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N., 2011. Ščepec Rešitev -  Zamolčane zdravilne moči začimb
(3):
http://www.zazdravje.net/

Komentarji