Naj NY zaobljuba

Naj NY zaobljuba

Ob koncu leta 2014 sem si zadala eno samo. Ne, da shujšam, … pa sem. Ne da, izoblikujem postavo, … pa sem jo. Ne, da učvrstim telo, … pa sem ga. Zadala sem si preprosto, da vse kar pojem, 40 krat prežvečim.

Žvečenje, žvečenje, žvečenje ...

Žvečenje je za prebavo ključnega pomena. Del hrane, zlasti ogljikovi hidrati, se prebavijo pod vplivom encima ptialina iz sline, že v ustih. Tako z učinkovitim žvečenjem (moj izziv je 40 krat) zavestno vplivamo na prebavo in postanemo bolj dovzetni za občutek sitosti.

Občutek sitosti?

Nekoč sem imela problem s količino zaužite hrane. Lahko sem jedla še pa še, pa še, … pa še čisto malo, še čisto, čisto malo … preprosto nisem mogla nehati, dokler mi ni postalo slabo. Izgubila sem občutek kdaj sem sita. Danes počasi pridobivam nazaj to rahločutnost z učinkovitim prežvekovanjem in sočasnim dihanjem. Dihanje je prav tako zelo pomembno saj, ko med obrokom globoko diham skozi nos, v trebuhu občutim kako se polni in kdaj je dovolj, oz. si pustim malo rezerve za čisto malo sladkega.

In kak je rezultat?

Vse več krat mi uspe, da sem med jedjo sproščena, jem počasi, hrano temeljito prežvečim in sočasno globoko diham. Ugotovila sem, da pojem in potrebujem veliko manjše količine hrane, kar se pozna tudi na počutju in postavi. Seveda mi ne uspe vedno. Še vedno se zgodi, da med jedjo hitim, pojem v naglici in preveč, ... ampak step by step … Tako bo tudi to leto ostaja enaka novoletna zaobljuba kot lani ... žvečenje, žvečenje, žvečenje in dihanje, dihanje, dihanje, ... Se obrestuje. Dokazano :). 

KAJ PA VAŠA NAJ NY ZAOBLJUBA?

Ste si prejšnje leto zadali kakšno? Ste se je držali? Kakšno je vaše mnenje o NY zaobljubah? Si jih je boljše zadati več ali pa manj? Kaj pa to leto? Delite jo. Napišite v komentar. Mogoče bo vaša NY zaobljuba in izkušnja navdihnila še koga in spremenila življenje na boljše še komu.  

xx Duša

Fotografija: Art.box.photo


Komentarji