Želja po sladkorju po obroku

Želja po sladkorju po obroku

Je tudi pri vas želja po sladkem po kosilu ali večerji večni problem? Se ji ne morete upreti, čeprav se še tako trudite? Čisto vas razumem. Tudi moj problem je bila. 

Še pred nekaj leti si niti v sanjah nisem predstavljala, da po obroku ne bi pojedla še nečesa sladkega. Vsaj košček čokolade (čeprav, če sem iskrena, nikoli ni bil le košček).

Na splošno sem bila velik, ampak res velik sladkosned. To ne pomeni, da danes več ne uživam sladkega. Seveda ga. Vendar izbiram najboljše oblike ter te uživam premišljeno in v prid svojemu telsu.

Pa gremo nazaj k želji po sladkorju po slanem obroku.

Da lahko rešimo težavo, moramo razumeti njen vzrok. Tako je tudi pri sladkorju.

Najprej pa o tem, kako prehranjevanje deluje na fizični ravni. To nam odlično opiše TKM (tradicionalna kitajska medicina).

Verjetno že veste, da TKM temelji na ravnovesju. Jin in jang. Črno in belo …

Prehranjevanje po TKM pa temelji na ravnovesju okusov. Bolj ko ga s prehranjevanjem vzdržujemo, bolje se počutimo (tako fizično, kot tudi psihično).

Po TKM je 5 okusov (kisel, grenek, sladek, pikanten in slan), ki krepi 5 polnih organov (jetra, srce, vranica – trebušna slinavka, pljuča in ledvice) v povezavi s 5 votlimi organi (žolčnik, tanko črevo, želodec, debelo črevo in sečni mehur).

Ampak zakaj je torej sladek okus tak problem?

Ker v sodobnem času prihaja vse pogosteje, zaradi neustreznega prehranjevanja, do presežka sladkega okusa (na splošno je problem presežek katerega koli okusa) in s tem povezanih težav.


To predstavlja zgornja slika.

Črne puščice prikazujejo konstruktivni cikel oziroma ravnovesje okusov, kar je naš cilj.

Modre puščice pa destruktivni cikel oziroma stanja, ko nam "pade cuker", ko nas napade volčja lakota, ko bi konstantno nekaj grickali …

Zdaj, ko razumemo, kako deluje, lahko gremo na vzrok želje po sladkem po obroku.

Osredotočimo se na zeleni (kisel okus) in rumeni (sladek okus) krog.

Če obroka ne kombiniramo pravilno, pride do presežka kislega okusa. Kot kaže modra (črtkana) puščica ta deluje na vranico (trebušno slinavko) in da se ta zaščiti (zaradi presežka kisline) zahteva SLADKO (ker jo krepi sladek okus) in posledično se po takem obroku pojavi želja po sladici.

Razumljivo? TKM mi je ravno zato tako všeč, ker je vse vzročno – posledično. Ko odpravimo vzrok, izginejo tudi težave. 

Verjetno se zdaj sprašujete, kaj je rešitev?

Rešitev je, da s prehranjevanjem dosežemo to, da se fizična želja po sladkem sploh ne pojavi (vedno bolj smo v ravnovesju, vedno manjša je ta želja, seveda pa telo za to potrebuje svoj čas).

Glede sladkorjev je pomembno:

  1. da, ustrezno kombiniramo živila v obroku (to je zelo pomembno tudi z vidika hitre prebave).
  2. kdaj jih uživamo tekom dneva.
  3. da, ne mešamo sladko in slano (to pomeni, da po slanem obroku 2 do 3 ure ne zaužijemo nobenih: sladic, sokov, sladkih pijač, sadja …). 

Znanje, kako s prehranjevanjem dosežemo ravnovesje in posledično uravnamo telesno težo, izboljšamo oziroma ohranjamo zdravje ter dobro počutje, delim v programu Učinkovite prehranske spremembe. Več o programu tukaj: https://svojpotencial.si/trgovina/ucinkovite-prehranske-spremembe/.

Vse lepo in veliko zdravja!
x Duša

Komentarji