Naj živila za lepe nohte

Naj živila za lepe nohte

Nohti že od nekdaj veljajo za simbol ženskosti. Polepšajo in okrasijo roko. So modni dodatek, ki se mora ujemati s torbico, čevlji, plaščem. Kaj čmo, takšne smo pač ženske. Urejeni, ravno prav dolgi in lepo nalakirani nohti mi polepšajo dan. Ne vem zakaj. Mogoče, ker je veliko časa pogled usmerjen vanje. Ko jemo, pišemo, tipkamo, … ves čas jih hote ali ne opazujemo.

Močni, zdravi in lepi nohti so želja skoraj vsake ženske. Tudi moja so bili. V določenem obdobju je bila to misija nemogoče. Lahko bi rekla, da nohtov sploh nisem imela. Cepili so se in bili so tanki in lomljivi. Zdravi nohti so močni, prožni, rožnati in brez lis. Vsaka sprememba kaže na neravnovesje.

Na stanje nohtov vplivajo številni dejavniki, najvplivnejša pa je vsekakor prehrana. Nohti so v večjem delu zgrajeni iz beljakovin (keratina), in kombinacije rudninskih snovi (kalcija, žvepla, kalija, selena in drugih rudninskih snovi v sledeh). Na podlagi KTM (kitajske tradicionalne medicine) sem ugotovila, da je vzrok mojega slabega stanja nohtov, povezan s stanjem jeter; kajti obstaja zelo močna povezava med nohti in jetri.

Nohti so ogledalo jeter.

Če je kri v jetrih zdrava, so nohti močni. Če so šibki ali kažejo kakršne koli nenormalne znake, imate morda težave z jetri. Za krepitev jeter je priporočljiva prehrana z malo maščobami in živila, ki krepijo jetra.

MOJIH NAJ 7 ZA LEPE NOHTE

No. 1

Azijski ginseng (Panax)

V mojem primeru je viden učinek imela samo ta različica (obstaja še Sibirski, …). Izboljšanje na nohtih, je bilo opazno po enem mesecu uporabe. Ginseng ali ženšen je na splošno super, ker deluje adaptogeno, to pomeni, da izboljšuje sposobnost organizma, da se prilagodi na neugodne razmere. Preprečuje splošno utrujenost, izboljša koncentracijo in poveča odpornost na okužbe. Vsebuje od karbohidratov in terpenoidov do esencialnih olj (limonen, eucalyptol, ginsenol, …), vitaminov (B1, B2, B12, biotin, pantotenska kislina, ...), maščob, mineralov. Uživam ga ob obroku, saj izboljša izkoristek zaužitih snovi, ugodno deluje tudi na presnovo in uravnava krvni sladkor. Pri nakupu pazimo, da je biološko pridelan.

No. 2

Stročnice in oreški

Stročnice (soja, leča, čičerika, …) so super vir beljakovin. Vsebujejo veliko esencialnih maščobnih kislin (EMK), torej dobrih maščob, ki ne vplivajo na telesno težo (celo pomagajo hujšati). Poleg tega je v stročnicah in oreških veliko aminokislin, potrebnih za popolno prebavo beljakovin; vitamini A, B, C in E ter rudninske snovi (kalcij, magnezij, kalij, cink, železo, selen in mangan). Obvezno pa jih je potrebno namakat! Postopek si preberite tukaj

No. 3

Proso

Vsebuje veliko silicija, ki pospeši absorpcijo kalcija. Spodbuja rast nohtov in las. Silicij naredi tkiva bolj čvrsta in elastična. Več si preberite tukaj.

No. 4

Preslica

V preslici so izdatne zaloge silicija in kalcija. Lahko si jo trikrat na dan pripravimo v obliki čaja.

No. 5

Kurkuma

Poveča proizvodnjo žolča in tako ugodno deluje na jetra. Spodbuja krčenje jeter in žolčnika, da se tako odstranijo odvečne snovi. Je močen antioksidant, ki ga telo v celoti izrabi. Priporočeno je od 1 do 3 grame kurkuminega praha do trikrat na dan ob ali po jedi.

No. 6

Matični mleček

Vsebuje veliko vitamina B in esencialnih maščobnih kislin.

No. 7

Rožmarin

Vsebuje veliko vitamina E, ki se ohranja tudi po termični obdelavi. O naj učinkih rožmarina sem pisala tukaj.

SKUPINSKI CHAT ...

Ste tudi vi kdaj imeli probleme z nohti? Kaj je vam najbolj pomagalo za močne in zdrave nohte? Napišite v komentar, da lahko vsakdo to uporabi za pomoč.

xx Duša
Foto: Art.box.photo

Viri:
(1):
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
McKeith G. Si to, kar ješ
(3):
http://www.zazdravje.net/

Komentarji