Zmaga nad povišanim holesterolom s TKM

Zmaga nad povišanim holesterolom s TKM

Zaradi brezskrbnosti in brezbrižnosti pri tem, kaj sem vnašal vase, v kolikšnih količinah in kdaj, mi je telo začelo kazati z jasnimi znaki, da tako ne bo šlo več naprej. Krepko povišan holesterol ter s tem povezano slabo počutje in dejstvo, da so bolezni srca in ožilja v mojih koreninah in so bile usodne za nekatere moje sorodnike, enostavno ni bilo več moč ignorirati.

Treba se je bilo spoprijeti s kruto resnico ter s pomočjo Duše in ostalih bližnjih najti odgovornost, pogum in voljo, da postavim življenje nazaj v zdrave tirnice in tako znižam holesterol v meje normale.
V tem zapisu razkrivam, kako mi je to uspelo.

Preden začnemo, naj najprej objasnim, da nisem zdravniško podkovan in kar sledi, ni svetovanje, ampak le predlogi, ki so bazirani na TKM (tradicionalni kitajski medicini), so preizkušeni na meni in lahko zanje iz prve roke trdim, da delujejo. Ta članek tudi ni napisan z razlogom, da bi kakorkoli diskreditiral uradno priznano medicino. Odločitev, da ne začnem jemati tablet in poskusim najprej s spremembo prehrane in življenjskega sloga, je moja osebna in sem zanjo bil tudi pripravljen sprejeti odgovornost.

Na kratko o holesterolu

Povišan holesterol sam po sebi ni bolezen, je pa jasen pokazatelj velike verjetnosti, da lahko pride do bolezni srca in ožilja. V normalnih količinah sicer ni škodljiv, prav nasprotno, je nujni sestavni del vsake človeške celice. Zelo pomembno pa je tudi razmerje med dobrim (HDL) in slabim (LDL) holesterolom.

Dobri (HDL) holesterol varuje žile, saj iz njih odnaša slabega nazaj v jetra in tako preprečuje njegovo nalaganje na žilne stene. Jetra pa skupaj z žolčnikom tvorijo izredno pomemben sistem za presnovo maščob.

Pri povišanih vrednostih slabega (LDL) holesterola se le-ta pospešeno nalaga na žilne stene, to pa lahko vodi v bolezni kot so miokardni infarkt, angina pektoris, možganska kap, zapore perifernih žil in druge.

Prejšnji slog življenja in posledice

Kot sem že prej omenil, je bil moj prejšnji slog življenja bolj ali manj nezdrav. Za zajtrk nisem pojedel skoraj ničesar, glavna obroka sta bila kosilo in večerja. Obroki so bili večinoma mesni, zelenjave in sadja sem komaj kaj užival. In potem so tukaj še siri… težko je najti večjega oboževalca sirov od mene. Sicer sem se veliko gibal (tekel sem vsaj 4x na teden), vendar pa to žal ni dosti pripomoglo k izboljšanju stanja.

Počasi in prikrito so se začela obdobja slabšega počutja. Vendar pa mi rahle vrtoglavice, pogostejši glavoboli in neprijeten občutek napihnjenosti in pritiska pod desnim rebrnim lokom (zdaj vem, da je bilo to zaradi povečanih, zamaščenih jeter) niso predstavljali nič alarmantnega.

In tako je prišel dan, ko sem moral opraviti klasični zdravniški pregled pri 35ih letih. Rezultate laboratorijskega izvida si lahko ogledate na sledeči sliki.Soočenje z dejstvi

Pri naslednjem obisku zdravnice sem videl, da prav ni mogla skriti šoka, ko je prejela izvid. Kako ne bi, saj sem imel skupnega holesterola kar 8,1 mmol/L (priporočljivo je od 4,0 do 5,21), slabega LDL holesterola pa 6,0 mmol/L (priporočljivo je od 2.0 do 3,31).

Imel sem višji holesterol kot sta ga dedek in babica kdajkoli imela. Moje družinsko drevo je polno sorodnikov, ki so imeli bolezni srca in ožilja. Poleg tega sem pa pred slabim desetletjem zaradi srčnega infarkta izgubil očeta.

Še najtežje je bilo sprejeti stavek, ki ga je izrekla zdravnica: "Če pogledamo, pri katerih letih je umrl vaš oče, potemtakem tudi vam ne ostane več dosti časa. Bojim se, da še manj."

Kljub temu se nisem odločil za tablete, z zdravnico sem se dogovoril, da bom najprej poskusil stanje spremeniti s prehrano, na kar je sicer s težkim srcem pristala.

S partnerko Dušo, ki je strokovnjakinja za TKM in me je vedno vzpodbujala, k zdravemu življenjskemu slogu, hkrati pa pustila, da sam sprejemam odločitev kako se prehranjujem, sva izdelala načrt, kako se bova spoprijela s trenutnim stanjem.

Spremembe v življenjskem slogu

Urnik obrokov je doživel popolni preporod. Jutro tako začnem z obilnim zajtrkom, na račun katerega zdržim do kosila. Nič več poznih in obilnih večerij, zadnji, zelo majhen obrok je najkasneje ob 19ih.

Pitje tople ali mlačne vode pomaga pri topljenju maščob. Priporočeno je tudi jutro začeti (na tešče) z dvema velikima kozarcema mlačne vode, da se požene naš prebavni sistem.

Telovadba, čim več gibanja… meni najljubša oblika je tek. Nima nobenih posebnih zahtev, enostavno greš ven in tečeš. Treba je edino paziti pri primerni obutvi, če je večina terena asfaltirana.

"Sedenje je novo kajenje", zagotovo ste že slišali ta stavek. Če imate možnost stanja za mizo v službi, vam to vsekakor priporočam, če ne pa lahko na vsaki dve uri naredite kratko vajo, da se malce razgibate. Sam na delovnem mestu stojim minimalno dve uri.

Čeprav so nori časi in je vedno manj časa za pripravljanje hrane, je kljub temu priporočljivo, da si le vzamemo čas in si sami pripravimo večino svojih obrokov tudi za v službo.

In zapomnite si… vse se začne pri malih stvareh. Ni vam treba z avtom v 100 m oddaljeno trgovino po manjši nakup, pojdite peš. Razgibali se boste, sprostili, pa še telo in narava vam bosta hvaležna.

Spremembe v prehrani

Poslovil sem se od vseh industrijsko predelanih mesnih izdelkov (občasno si privoščim le pršut).

Začel sem uživati dosti več zelenjave, v bistvu sta kosilo in večerja sedaj predvsem zelenjavna obroka. Pri izbiri zelenjave upoštevam, da je sezonska, lokalna in kakovostna (ni je čez solato z bližnje kmetije).

Sladko (predvsem dobre oblike: žita, sadje, sirupe, ...) uživam le za zajtrk oz. za dopoldansko malico, žita in izdelke iz žit še za kosilo.

Spoznal sem tudi nove vire beljakovin, kot so čičerika, leča, bob, fižol, ...

Pogosto se na jedilniku pojavljajo tudi živila, ki dokazano zmanjšujejo raven slabega holesterola, kot so avokado, mandeljni, borovnice, fižol, česen, losos, soja (po novem obožujem sojin jogurt).

Cilj prehrane, v povezavi s holesterolom, je krepitev, predvsem pa neoviranje delovanja žolčnika in jeter, saj imata pomebno vlogo pri razgradnji maščob.

Rezultati

Telo je na začetku potrebovalo kar nekaj časa, da je ponovno vzpostavilo ravnotežje. Ni bilo navajeno na tovrstno prehrano. Na momente sem imel občutke utrujenosti, da ne govorim o lakoti. Potreben je bil čas, volja in vztrajnost.

Po nekaj mesecih se je počutje začelo izboljševati, imel sem več energije, predvsem pa sem se počutil bolj lahkotno.

Pritisk pod desnim rebrnim lokom je izginil, izgubil sem tudi precej kilogramov.

V tem letu zdravega prehranjevanja tudi nisem zbolel za gripo ali prehladom, kar se je zgodilo prvič. Ponavadi sem vedno "fasal" vsaj tri prehlade in eno gripo na leto.

Danes lahko rečem, da se počutim super. Prerojenega. In ne boste verjeli, hvaležen sem za to izkušnjo. Potisnila me je na novo pot, pot dobrega počutja.

Po malce več kot letu takega prehranjevanja je prišel Dan D, ko sem šel opraviti laboratorijski izvid. Rezultate si lahko ogledate na spodnji sliki.Ne samo, da mi je uspelo znižati holesterol, spravil sem ga nazaj v meje normale!

Skupni holesterol sem tako znižal na 5,2 mmol/l, slabega (LDL) pa na 3,36 mmol/l. Poleg tega se je povišal dobri (HDL) holesterol in sicer na 1,53 mmol/l.

Zaključek

Nad tako dobrimi rezultati sem bil resnično presenečen in zelo vesel. Niti predstavljal si nisem, da ima prehrana tak vpliv na naše telo.

Za zaključek vam lahko povem samo to, da se nobena investicija ne izplača tako, kot investicija v lastno zdravje in dobro počutje. Posledično se poveča tudi produktivnost, odpornost na stres, ...

Moji ugotovitvi tega leta sta:

  • da je zdrava prehrana lahko tudi zelo okusna,
  • da je pomembna osredotočenost na to, kaj v prehrani lahko in ne na to, kaj ne smemo. Tako se ničemur ne odrekamo.

Še vedno si poredko privoščim kakšno jed iz preteklosti, kot je burek ali hamburger. Zanimivo, jih pa ne pogrešam več.

Naj tukaj le še poudarim, da je vsako telo edinstveno in ima lahko različne odzive na spremembe prehranjevanja.

V kolikor želite vpeljati spremembe v vaše prehranjevalne navade, vam priporočam, da se posvetujete s strokovnjakom.

Iz srca vam priporočim Dušo, ki je strokovnjakinja na področju prehranjevanja po TKM in ima za to tudi certifikat BION. Znala vas bo točno usmeriti in prilagoditi vaš jedilnik, hkrati pa bo tudi nudila podporo na poti sprememb.

Tukaj se lahko naročite na njeno prehransko svetovanje →

Želim vam srečne začetke danes, za boljši in bolj zdrav jutri,
Danijel

Komentarji