4 naj nasveti proti gripi in prehladu

4 naj nasveti proti gripi in prehladu

Pozimi, v mrzlem vremenu, ostrem vetru, vlagi in snegu je zaradi stalnih temperaturnih sprememb naš imunski sistem še posebej obremenjen. Ker smo več časa v zaprtih prostorih (kjer je več virusov in bakterij), smo bolj izpostavljeni različnim prehladnim obolenjem. K temu dodatno prispevajo še stres, ter večje fizične in psihične obremenitve.

No. 1

Spanec & počitek

Pomemben del energije pridobimo s spanjem, saj je ključno za naše splošno zdravje in dobro počutje. Takrat se naše telo regenerira in “polni baterije” … Med spanjem se spočijemo, sprostimo in pozabimo na vse naloge, obveznosti in skrbi, ki nam jih prinaša dan. Če želimo, da je naš imunski sistem zdrav v zimskih mesecih, si privoščimo dovolj spanca (koliko ga potrebujemo, se razlikuje od posameznika do posameznika), saj je počitek koristen za živce, možgane, mišice in ožilje. Da bo naš spanec kvaliteten, se izogibajmo poznim obrokom in prigrizkom (še posebej žit, sladic in mastne hrane, ki nas prebudijo in napolnijo), spimo v popolni temi in ne pozabimo, da so zelo pomembne ure spanja pred polnočjo (ure pred polnočjo se štejejo dvojno), saj je do polnoči čas največje regeneracije celic.

No. 2
Hranljiva hrana

Juhe, enolončnice, stročnice (čičerikalečasojafižol …), oreščki, kuhana zelenjava in sadje … so zelo koristni v mrzli sezoni, saj nas ogrejejo, zagotovijo dovolj energije in so lahko prebavljivi. Ker so pozimi najbolj na udaru naše ledvice, jih okrepimo tako, da v prehrano vključimo več živil, ki jih krepijo (seznam vseh živil, ki krepijo ledvice najdete tukaj) in živila temne barve (črno lečo, črni fižol, črni sezam, temno listnato zelenjavo). Prav tako pa telo dodatno okrepimo z večjim vnosom C vitamina in antiokisantov.

No. 3
Veliko vode

V zimskem času, ko je prisoten mraz, se občutek žeje zmanjša, vendar pa naš organizem potrebuje vodo tako pozimi, kot poleti (pozimi še bolj, ker se zaradi mraza poveča izločanje urina). Voda nam je v pomoč, da se telo očisti strupov in ponovno pridobi energijo. Če je dobra osnovna hidratacija, smo tudi na vse vplive sezonskih tegob bolj odporni. Prav tako so v tem obdobju priporočljivi čaji, vendar pa ne smemo z njimi pretiravati, saj vsak čaj deluje diuretično in moramo sočasno popiti dovolj vode. Da se ogrejemo, lahko čaj nadomestimo s toplo vodo (to je še posebej priporočljivo po obroku).


No. 4
Zeliščne kopeli & izmenično prhanje

V zimskih mesecih se priležejo zeliščne kopeli nog ali vsega telesa in so eden izmed načinov, kako okrepimo svoje telo. Privoščimo si kopel z dodatkom evkalipta, bora, poprove mete in drugih zelišč ali njihovih eteričnih olj. Takšne kopeli nas ne samo sprostijo, ampak po zaslugi snovi, ki skozi kožo prehajajo v telo, tudi blagodejno učinkujejo: krepijo imunski sistem, olajšajo dihanje, pomagajo obnavljati prizadete sluznice dihal, uničujejo mikrobe … torej, izkoristimo svoja druga usta (kožo).

Izmenično prhanje ima številne prednosti: telo poživlja, razstruplja, izboljša prekrvitev, aktivira presnovo …  Izvajamo ga tako, da se izmenično prhamo s čim bolj vročo in čim bolj hladno vodo, pričnemo z vročo, končamo s hladno vodo. Tako preprosto, le na mrzlo vodo se moremo navaditi, zato pričnemo z majhnimi koraki in postopoma podaljšujemo čas. Še večji učinek dosežemo, če se pred takšnim prhanjem na suho skrtačimo, saj še dodatno aktiviramo limfni sistem.

Obilo zdravja in uspešno zoperstavljanje gripi, prehladu in ostalim sezonskim nevšečnostim. 

Vse lepo!

xx Duša

Viri:
(1): 
Papuga P., Globočnik Papuga P. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
 http://www.zazdravje.net/ 


Komentarji