Naj živila, ki krepijo ledvice

Naj živila, ki krepijo ledvice

Ledvice so najpomembnejši organ za vitalnost organizma. Nadzorujejo kosti, spolne in razmnoževalne organe, so filter za odpadne snovi in tvorec hormonov. Zato so ledvice za telo primaren vir spolne vitalnosti in najbolj pomemben rezervoar esencialne energije.

Ledvice so parni organ fižolaste oblike in ležijo v trebušni votlini zadaj ob hrbtenici.

Desna ledvica je tik pod jetri, leva pa pod trebušno prepono ob vranici. Nad vsako od obeh ledvic leži nadledvična žleza, žleza z notranjim izločanjem.

Zdravje ledvic je zelo pomembno, saj ledvice odstranjujejo škodljive snovi, ki nastanejo pri presnovi beljakovin, in odvečno tekočino. Vsak dan se v ledvicah prečisti 180 litrov krvi, izloči pa se 1,5 do 2 litra seča in z njim škodljivi presnovki. Ledvice v telesu opravljajo vrsto pomembnih nalog. Najpomembnejše so: uravnavanje krvnega tlaka, števila rdečih krvnih telesc, ter vzdrževanje ustreznega kislo - bazičnega ravnovesja v krvi in ravnovesja elektrolitov (kalija, fosfata, natrija, kalcija, magnezija,…).

KAJ NAJBOLJ ŠKODI LEDVICAM?

Dolgotrajni strah in preveč sladkorja, zlasti po obroku in zvečer, prizadeneta naše ledvice, česar tega pogosto ne opazimo, opazimo pa posledice, ki so razvidne na videzu naših nohtov in las. Ti postanejo lomljivi in brez leska. Prav tako se slabše delovanje ledvic, kaže po vitalnosti kosti.

ŽIVILA, KI KREPIJO LEDVICE

(po kitajski tradicionalni medicini)

Žita: Zelenjava: Sadje: Stročnice: Začimbe: Ostalo:
JEČMEN KISLO ZELJE MURVA FIŽOL SOL SLANE OLIVE
KVINOJA ZELJE BOROVNICE ČRNI FIŽOL TAMARI ČRNE OLIVE
RIŽ CVETAČA ROBIDNICE SOJA JANEŽ KAPRE
SOLATA KOSTANJ LEČA INGVER KOZJI SIR
GOBE ČIČERIKA KLINČKI MORSKI SADEŽI
GIN SENG SUHI GRAH PLAVE RIBE
BROKOLI FIŽOL AZUKI SVINJSKO MESO
RDEČA PESA BAKALA
ZELENA
ČEBULA
PETERŠILJ
KOROMAČ
DROBNJAK

xx Duša

p.s. Ledvicam zelo pomaga tudi masaža – masirajte spodnji del hrbta, tik nad zadnjico (najbolj učinkovita je masaža med 17:00 in 19:00, ko je najbolj aktiven meridijan ledvic).

Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): McKeith G. Si to, kar ješ
(3): http://diagnosticni-laboratorij.si/
(4): http://www.zazdravje.net/


Komentarji