7 naj učinkov mete

7 naj učinkov mete

Poznamo okrog 600 vrst mete, katerih sestava je zelo spremenljiva. Predvsem se razlikuje odstotek mentola (daje značilen vonj in okus ter občutek hladilnega delovanja) in mentona. Meta vsebuje tudi čreslovine, grenke snovi, ter kopico mineralov (mangan, kalcij, železo, magnezij, baker), vitaminov (A in C) in antioksidantov.

7 naj učinkov mete

Mentha x piperita L.
No. 1

Spodbuja prebavo ter pomaga pri želodčnih in črevesnih težavah. Pospeši tvorbo sline in želodčne kisline ter spodbuja izločanje žolča. Zmanjša prebavne težave, ki so povezane z motnjo v presnovi maščob. Čreslovine, ki jih meta vsebuje, delujejo proti bakterijam v črevesju in proti driski.

No. 2

Spodbuja prekrvavitev. Poveča pretok v kapilarah. Zavira krčenje in sprošča napete mišice.

No. 3

Lajša revmatične in mišične bolečine.

No. 4

Deluje hladilno. Spodbuja TRPM8 receptorje za hladno in tako daje občutek hladu na koži.

No. 5

Pomaga pri prehladih in astmi. Olajša dihanje in deluje antiseptično. V ta namen se uporablja predvsem eterično olje, ki je sestavni del pripravkov za aromaterapijo in mazil.

No. 6

Preprečuje slab zadah v ustih. Deluje proti anaerobnim bakterijam v ustih. Eterično olje poprove mete je pogosta sestavina v zobnih pastah in ustnih vodicah, saj deluje kot antiseptik ustne votline.

No. 7

Zmanjša napihnjenost in krče v trebuhu. Uporablja se tudi proti slabosti (po operativna in nosečniška slabost).

Uporaba ...

Uporabljamo lahko sveže ali posušene lističe, najpogosteje v metinem čaju ali kot odličen dodatek v zelenem ali črnem čaju. Odlična je v kombinaciji s čokolado in čokoladnimi sladicami, kjer doda svež okus. Prav tako je odlična v vseh solatnih prelivih na osnovi jogurta. Zelo priporočljivo jo je dodati na koncu kuhanja stročnic, da olajša njihovo prebavljivost.

Dobro se ujema s/z ...

… baziliko, pehtranom, timijanom.

Kakovost ...?

Običajno se mete ne prodaja kot začimbo, vendar lahko v ta namen uporabimo tisto v obliki čaja. Pri tem izberimo ekološke izdelke.

Morebitne nevarnosti ...

Uporaba v obliki čaja ni sporna, vendar z vmesnimi prekinitvami (vztrajno pitje čaja iz poprove mete neugodno deluje na srce in želodčno kislino). V večjih količinah je meta problematična za nosečnice in ledvične bolnike. Prav tako tudi eteričnega olja ne smemo uporabljati daljše časovno obdobje (v eteričnem olju so snovi močno koncentrirane in zato hitro dosežemo toksične učinke). Eterično olje se ne sme uporabljati pri vnetju žolčnika ali pri okvari jeter. Nikakor ne smemo eteričnega olja poprove mete uporabljati pri dojenčkih! Ker poprova meta deluje poživljajoče je ne uporabljajmo zvečer.

KAJ PA VI?

Metin čaj ali v čokoladi? Meni je odlična v obeh. Zelo koristna in okusna oblika uporabe je pri stročnicah; če na koncu kuhanja dodamo kuhani leči, fižolu ali čičeriki na drobno narezano meto, olajša prebavljivost le-teh. Odlična je na kuhanem krompirju, rižu, špinači in grahu, lahko pa jo dodamo tudi k solati. Meta zelo olajša in osveži okus skute, sirov in drugih mlečnih izdelkov.

xx Duša 

Viri:
(1):
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas sami
(2): Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N., 2011. Ščepec Rešitev -  Zamolčane zdravilne moči začimb
(3): http://www.zazdravje.net/


Komentarji