4 naj učinki rožmarina

4 naj učinki rožmarina

Rožmarin že od nekdaj velja kot simbol regeneracije (regenerira predvsem jetra). Razstruplja, spodbuja pretok žolča in tako olajša prebavo. Poveča prekrvavitev možganov in izboljšuje spomin.

Rožmarin je zimzelena grmičasta rastlina, ki prvotno izhaja iz sredozemskega prostora. Sveži podolgovati listi so mehki in upogljivi, posušeni povsem otrdijo. Glavne sestavine rožmarina so: karnozol, karnozolna kislina, kavna kislina in rožmarinska kislina.

4 naj učinki rožmarina

Rosmarinus officinalis L.

No. 1

Izboljšuje spominske funkcije. Karnozolna kislina krepi in pomirja živce, ter ščiti možgane pred oksidativnimi procesi in zmanjša tveganje za druge nevrodegenerativne bolezni spomin.

No. 2

Spodbuja krvni obtok. Pomaga pri nizkem krvnem pritisku, mrzlih nogah in rokah. Karvakrol in rožmarinska kislina preprečujeta odlaganje maščob na stene arterij in tako prepričujeta njihovo zožitev. Ursolna in kavna kislina pa sodelujeta pri zniževanju visokih vrednosti maščob v krvi.

No. 3

Izboljša prebavo. Grenčine spodbujajo prebavne žleze, jetra, žolčnik, ter podpirajo delovanje želodca in črevesja.

No. 4

Močan antioksidant. Vsebuje več kot deset antioksidativnih snovi (najpomembnejša sta karnozolna kislina in karnozol), rožmarinska kislina deluje antiflogistično in zavira nastanek vnetij. Zunanja uporaba eteričnega olja pomaga celiti rane in deluje proti bakterijam in glivicam.

Uporaba ...

Rožmarin je po okusu grenek, trpek in ga lahko uporabljamo kot začimbo, čaj ali eterično olje. Posušen ima bolj aromatični okus od svežega. Pogosto ga dodajajmo pri mastni in z beljakovinami bogati hrani, saj olajša prebavo le teh. Pri kuhanju ga dodajajmo proti koncu (zadnjih pet minut).

Dobro se ujema s/z ...

...ingverjem, šetrajem, meto, origanom, peteršiljem, žajbljem, timijanom in kurkumo.

Kakovost ...?

Pri posušenem rožmarinu, ki ga kupimo v trgovin, ni bistvenih razlik v kakovosti. Pri uporabi eteričnega olja, kupujmo samo certificirane izdelke, saj ga pogosto ponarejajo.

Morebitne nevarnosti ...

Rožmarina ne uporabljamo v času nosečnosti in pri dojenčkih. Prav tako uporaba ni priporočljiva pri ljudeh z visokim krvnim pritiskom, epilepsijo in lahko oslabi sposobnost strjevanja krvi (navedeno velja za visoke odmerke, ki so povezani z uporabo eteričnega olja).

KAJ PA VI?

Rožmarin pogosto dodajate k vašim kuharskim specialitetam? Je kaka jed, kjer brez rožmarina, ne gre? Napišite v komentar. Mogoče date še komu predlog, kje vse ga lahko uporabi.

xx Duša

Viri:
(1):
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N., 2011. Ščepec Rešitev -  Zamolčane zdravilne moči začimb

Komentarji