Kako podpremo vranico?

Kako podpremo vranico?

Smo v obdobju (druga polovica avgusta do konca septembra), ki mu dominirajo vranica – trebušna slinavka in želodec. Najpomembnejši klimatski dejavnik je vlaga, ki ima lahko negativen vpliv na našo zaščitno energijo. Prevladujoča barva je rumena – vsa živila te barve (rumene in oranžne) nas v tem obdobju najbolj podprejo.

Jaz sem vedno znova navdušena kako popolna in pametna je narava. V vsakem letnem času nam da tisto, kar naše telo potrebuje.

OKUS: sladek
LETNI ČAS: pozno poletje – zgodnja jesen
BARVA: rumena
VREMENSKI VPLIV: vlaga
ELEMENT: zemlja
ČUSTVO: skrb
SPREMENJENO ČUSTVO: konstantno razmišljanje
ČUTILO (zunanja povezava): okus
GLEDE NA LETA: 30–45 let

Skrbi in veliko razmišljanja motijo energijo vranice – trebušne slinavke in želodca. Neravnovesje se lahko kaže kot pomanjkanje apetita in prebavne težave. Ker so obremenjene tudi ledvice, se lahko pojavijo bolečine v kosteh in motnje sečil ... Zato je zelo pomembno, da si vzamemo čas za sprostitev na svežem zraku. V ta namen je odlična hoja ali lahkoten tek.

Prav tako pa je za podporo tega funkcionalnega sklopa organov pomembno, da uživamo dobre oblike sladkega okusa ob ustreznem času. Te so dobrodošle v dopoldanskem času, ko doseže ta funkcionalni sklop maksimalno delovanje. Seveda pa je tudi pri dobrih oblikah sladkega okusa priporočljiva zmernost in raznolikost.

Presežek sladkorjev se spremeni v kislino, ta obremenjuje vranico – trebušno slinavko, ki pa za zaščito zahtevata še več sladkega (ker ju krepi sladek okus). Posledično zaužijemo še večjo količino sladkorjev in se tako vrtimo v začaranem krogu. Kot rezultat takega prehranjevanja, pa je lahko kopičenje sluzi v telesu, zakisanost …

Vse dobro in lepo!
x Duša

Recept sem za vas pripravila Duša Štefanec, avtorica knjige Temeljna načela prehranjevanja po TKM (tradicionalni kitajski medicini).

V e-knjigi najdete nasvete in znanje, kako s prehranjevanjem vzdržujemo:

  • optimalno počutje,
  • vitkost in
  • vitalnost. 

  Več tukaj: https://svojpotencial.si/trgovina/temeljna-nacela-prehranjevanja-po-tkm/.


Komentarji