5 naj razlogov zakaj zaužiti več antioksidantov

5 naj razlogov zakaj zaužiti več antioksidantov

Antioksidantne snovi se tvorijo v telesu, da nevtralizirajo proste radikale. Ti nastajajo nenehno ob osnovnih telesnih procesih kot so dihanje, presnova, ... in ne le ob škodljivih. Za ohranjanje obrambnega mehanizma je ključno zdravo ravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti. Danes smo zaradi spremenjenega načina življenja pod velikim napadom prostih radikalov. Prej ali slej pride do trenutka, ko naša lastna proizvodnja antioksidantov temu ni več kos.  

Najpomembnejši ukrep v boju proti prostim radikalom so živila bogata z antioksidanti, ki dajo našemu telesu oporo in zaščito (katera živila vsebujejo največ antioksidantov si poglejte tukaj).

No. 1

Preprečujejo poškodbe tkiv in genskega materiala. Tako omejijo delovanje prostih radikalov. Preprečujejo oksidativni stres in tako upočasnijo oksidacijo celic. V telesu nenehno nastanejo procesi v katerih prosti radikali izzovejo verižne reakcije oksidacije, v katerih so tarča beljakovine, maščobe in tudi genski zapis. Antioksidanti obvarujejo tarčo pred poškodbami. Čim manj poškodovanih celic, oksidiranih maščob, degeneriranih genskih zapisov pa pomeni manj bolezni in propadanja tkiv.

No. 2

Zmanjšajo možnost nastanka rakavih bolezni, diabetesa, srčnih bolezni, vnetnih procesov in drugih težav. Stimulirajo imunski sistem in povečajo zaščito pred boleznimi, ki jih povzročajo prosi radikali.

No. 3

Upočasnjujejo staranje. Z antioksidanti lahko tkiva občutno pomladimo. Mlajša tkiva pa so presnovno bolj aktivna in tvorijo več antioksidantov.

No. 4

Delujejo kot poživilo. Napolnijo nas z energijo, ker delujejo alkalno in zmanjšajo lastne izgube energije. Industrijsko predelane in prevelika količina hrane, kajenje, alkohol, UV sevanje in onesnaženost okolja povzroča, da prosti radikali divjajo po telesu, to pa čutimo kot utrujenost.

No. 5

Prepričujejo izgubo hranil. Te bi se, v procesu presnove, zaradi reakcije s kisikom izgubile.

xx Duša

Viri:
(1):
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N., 2011. Ščepec Rešitev -  Zamolčane zdravilne moči začimb
(3):
http://superfoodly.com/orac-values/

Komentarji