Najživila proti prehladu in gripi

Najživila proti prehladu in gripi

Gripa, prehlad in druge zimske nevšečnosti so že močno na pohodu. Ko čutimo, da se nas nekaj loteva so nam v veliko pomoč nekatera živila in lahko s temi stanje pošteno omilimo. Veliko lahko storimo, da prehlad hitreje premagamo, če ga že ne povsem preprečimo.

Čim prej onemogočimo viruse

Ne ignorirajmo kihanja, smrkanja in drugih simptomov. Ukrepajte takoj! Večina virusov, ki izzove zimske nevšečnosti, se zadrži v predelu ust, nosu, in žrela (v sluznicah se zadržijo od 6-12 ur, preden začnejo prodirati naprej), kar nam daje tudi priložnost, da jih lahko odstranimo, preden naredijo večjo škodo. Za uničenje bakterij lahko ližemo med in cimet, grgljamo slanico ali žajbljev čaj ter jim tako preprečimo pot do kritičnega mesta, kjer bi nam lahko škodovale. Lahko si tudi naredimo ingverjev čaj (v dopoldanskem času) ali si pomagamo s propolisom. Za težave z grlom pomaga tudi bršljan, ki redči sluz in jo pomaga spraviti iz telesa.

Preveč sluzi

V času, ko se borimo proti prehladu in gripi se je priporočljivo izogibati mlečnim izdelkom ter žitom, ki vsebujejo gluten (pšenica, rž …), saj spodbujajo nastanek sluzi v grlu in sinusih. Boljša izbira so proso, ajda, kvinoja in amarant. Prav tako poskušajmo vzdrževati telo v čim manj zakisanem stanju z izbiro kakovostnih beljakovin (beljakovine rastlinskega izvora ne zakisajo telesa: leča, čičerika, fižol, soja) ter sadja in zelenjave.

Ključna je hidratacija

Pitje zadostne količine vode, je pomemben dejavnik, ki močno vpliva na našo odpornost. Bolj pretočna limfa omogoči boljše čiščenje telesa, saj lahko viruse splakne iz tkiv, ter skozi sluznico in kožo hitro izloči iz telesa. Pogosto je vzrok padca imunskega sistema ravno v dehidraciji.

Moja naj 4 živila proti gripi in prehladu

No. 1

Slana limonada

Vem, da se sliši čudno in prav nič dobro, ampak slana limonada preseneti tako po okusu, kot po delovanju. Limona na telo deluje močno bazično in vsebuje številne vitamine, ter pomemben kalij, ki v kombinaciji z natrijem uravnava ravnovesje tekočin in elektrolitov ter pomaga pri oskrbi telesa s kisikom. Limona + sol (obvezno ne-jodirana) + voda pomagajo telesu pri odvajanju odpadnih snovi, ter krepijo jetra in ledvice. Slana limonada pomaga tudi pri hudem glavobolu, bolečinah v križu, nahodu, slabosti, slabem počutju in na splošno za dvig energije. Je pa pomembno, da jo uživamo samo do sončnega zahoda.

No. 2

Ameriški slamnik (ehinaceja)

Deluje dvojno, saj lokalno uniči sovražnika, hkrati pa v kratkem času poveča število obrambnih celic (makrofagov in limfocitov) in tako okrepi naš imunski sistem. Najmočnejši so alkoholni izvlečki, saj alkilamidi (snovi, ki v ameriškem slamniku krepijo imunski sistem) niso topni v vodi, zato delovanje čaja, tablet … ni primerljivo z alkoholnim izvlečkom. Učinkuje zelo hitro, ni pa primeren za vsakodnevno uporabo. Najbolje ga je uporabiti takrat, ko čutimo, da se nas nekaj loteva.

No. 3

Propolis

Je naravni antibiotik in deluje antibakterijsko in protivnetno. Preprečuje, da bi se bakterije v telesu razmnožile, sočasno pa krepi dobre bakterije ter imunski sistem. Lahko ga uživamo z medom (par kapljic nakapamo na žličko medu) ali ga zmešamo s tekočino in ga popijemo.

No. 4

Kislo zelje

Kislo zelje ali mlečno kislinsko obdelana kvalitetna hrana, je dobra podpora za zdravo črevesno floro, ki posledično krepi celoten imunski sistem. 

Dodatno ojačilo so živila bogata s C vitaminom, saj je ta tesno povezan s sposobnostmi našega imunskega sistema. Seveda pa med pomembne dejavnike sodi tudi dovolj spanca, počitka in čim manj stresa in drugih naporov. Dobro pri vsem tem pa je, da se tako telo očisti mnogih snovi, ki so se tekom leta nabrale.

Čim uspešnejšo premagovanje očiščevalne krize.

Vse lepo!

x Duša

Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih 
(2): McKeith G. Si to, kar ješ
(3):
 http://www.zazdravje.net/
(4):
 http://carovnijezmalekmetije.blogspot.si/


Komentarji