4 naj učinki vanilje

4 naj učinki vanilje

Ob besedi vanilja verjetno pomislite na sladoled, puding ali kako drugo sladko jed. Gre za začimbo, ki ojači sladek okus, hkrati pa deluje antioksidativno in poživljajoče. 

Vanilja sodi v družino orhidej in je edina orhideja z užitnimi plodovi. Najbolj razširjena vrsta, ki jo uporabljamo, je burbonska vanilja. Značilno aromo in vonj ji daje snov vanilin.

4 naj učinki vanilje

Vanilla planifolia ali Vanilla fragans
No. 1

Deluje poživljajoče. Vanilijeva kislina poveča raven kateholaminov (adrenalin in noradrenalin).

No. 2

Antioksidativno delovanje. Vanilin ima podoben antioksidativni učinek kot askorbinska kislina (sintetični vitamin C).

No. 3

Zmanjša maščobe v jetrih in krvi. Vanilin znižuje trigliceride, ne pa tudi holesterola in fosfolipidov v krvi.

No. 4

Afrodiziak. Eterični vonj vanilje se v aromaterapiji uporablja za sproščanje in dvig razpoloženja. V preteklosti so najdražjim začimbam, med katere je sodila tudi vanilja, pripisovali afrodizične moči. 

Uporaba …

Vanilja deluje kot ojačevalec sladkega okusa. V kulinariki uporabljamo vanilijev strok ali prah. Strok razrežemo po sredini in iz njega postrgamo aromatična semena. Dodajamo jo k sladkim jedem, sadnim napitkom, z njo aromatiziramo različne napitke (sojin, rižev, …). Narezan strok (na nekaj manjših palčk) lahko dodamo medu, agavinemu ali javorjevemu sirupu, sladkorju in pustimo stati 14 dni, da sladilo prevzame aromo.

Kakovost ...?

Pri nakupu vanilje izberimo ekološko certificirane izdelke, ker ti morajo uporabiti naravno vaniljo. Če je v sestavi navedena “aroma vanilje” gre za sintetizirani vanilinom, ki ga pridobivajo iz lesa ali katrana. To je še posebej pogosto v vanilijevim sladkorju. Pri nakupu stroka izberimo tiste, ki jih prodajajo v steklenih epruvetah in omogočajo, da strok režemo po potrebi in ga imamo vedno shranjenega tako, da se ne presuši. 

Morebitne nevarnosti …

Vanilja je relativno ne-toksična. Prevelike količine lahko povzročajo glavobol in nespečnost, če jo uživamo zvečer. Za nosečnice in doječe matere naj bi bila vanilja varna pri običajni rabi v hrani. Zgornji dnevni odmerek za uživanje je 125 mg na kilogram telesne teže.

xx Duša 

Viri:
(1): 
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N., 2011. Ščepec Rešitev -  Zamolčane zdravilne moči začimb


Komentarji