5 okusov

5 okusov

V TKM (tradicionalni kitajski medicini) razdelimo živila glede na okus - kisel, grenek, sladek, pikanten in slan.
Okusi so "gorivo" za naše organe.

  • KISEL OKUS - jetra/žolčnik
  • GRENEK OKUS – srce/tanko črevo
  • SLADEK OKUS – želodec/vranica-slinavka
  • PIKANTEN OKUS – pljuča/debelo črevo
  • SLAN OKUS – ledvice/sečni mehur


Vsak okus ima specifičen pomik energije. Od tega, katera živila oziroma okuse vnašamo, je odvisno pomikanje energije po telesu. 

Pomembno je, da s prehranjevanjem ohranjamo ravnovesje okusov, da ni določenega okusa preveč ali premalo.

Kadar je posamezen organ (funkcionalni sklop) obremenjen – ni v dobrem energijskem pretoku, se pogosto pojavi izrazito hrepenenje po določenih živilih, ker se na ta način poskuša organ "zaščititi" in vzpostaviti ravnovesje.

Preko izrazite ŽELJE PO DOLOČENEM OKUSU nam telo sporoča, ker drugače ne zna. Od nas pa je odvisno, ali mu prisluhnemo in kaj spremenimo ali ne.

Tako vemo, da ne delujemo skladno z ritmom telesa in narave.

Vse dobro!

Duša Štefanec

Komentarji