6 naj učinkov kumine

Kumino so uporabljale že naše praprapra... babice in so jo dodajale v jedi, ki bi bile brez nje težko prebavljive. Je ena od najstarejših začimb na našem območju. Pri kumini je najbolj pogosto uporabljeno seme (ima obliko srpa), manj znana pa je uporaba cele rastline (listov in korenine). Za značilno aromo je zaslužno eterično olje karvon (vsebuje ga od 40 do 63 % vseh olj v kumini), manjši delež prispeva tudi limonen. Kumina vsebuje tudi bioaktivne snovi, čreslovine in kumarin, kvercetin in kalcijev oksalat.
6 naj učinkov kumine
Carum carvi
No. 1
Pospeši prebavo in preprečuje napihovanje. Deluje neposredno proti bakterijam, ki povzročajo napenjanje in pline (ti obremenjujejo jetra), sočasno pa podpira proces razstrupljanja v jetrih.
No. 2
Deluje antibakterijsko in protivnetno.
No. 3
Redči kri. Dikumarol v kumini preprečuje strjevanje krvi in krči žile in tkiva, zato je v pomoč pri žilnih boleznih.
No. 4
Znižuje raven glukoze v krvi.
No. 5
Lajša izkašljevanje. Pomaga pri bronhitisu, saj čisti zasluzena pljuča.
No. 6
Razstruplja, saj pospešuje izločanje seča in sluzi.
Uporaba ...
Semena kumine razvijejo svežo aromo (podobno evkaliptusu), ko jih stremo ali segrejemo in dajo jedem nežno grenkasto sladek okus. Kumina naredi ohrovt, zelje, cvetačo, brokoli, stročnice, gobice, … in vsa živila, ki vsebujejo veliko balastnih snovi, lažje prebavljive. Izvrstno se ujema tudi s sirom. Če vam njen okus ni všeč ga nevtralizirate tako, da jo kombinirate z nekaj limonine lupinice ali s peteršiljem. Uporabimo lahko tudi liste (v solati ali juhi) in korenino kumine (ki jo pripravimo kot zelenjavno prilogo).
Dobro se ujema s/z ...
… česnom, koriandrom, peteršiljem, timijanom, brinovimi jagodami.
Kakovost ...?
Kakovostno kumino prepoznamo po svetlo sivi svilnati barvi, ter po nežnem vonju. Mleto kumino kupujmo v majhnih količinah, saj se njena aroma hitro porazgubi.
Morebitne nevarnosti …
Kumina je v zmerni uporabi varna, le eterično olje kumine lahko v večjih količinah draži kožo.
xx Duša
Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N., 2011. Ščepec Rešitev - Zamolčane zdravilne moči začimb
(3): http://www.zazdravje.net/
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji