Ajdovi browniji z lešniki

Ajdovi  browniji z lešniki

Kombinacija ajdove moke in presnega kakava je meni v zimskih mesecih med najljubšimi. Tak fajn skupaj pašeta. Zame sta v sladkih jedeh neločljiva.

POTREBUJEMO:

  • 5 dl riževega mleka (ali katerega drugega rastlinskega mleka)
  • 170 g datljev brez koščic (če so suhi, jih predhodno namočimo za 2 uri v topli vodi)
  • 200 g ajdove moke
  • 50 g riževe moke
  • 3 žlice presnega kakava
  • 100 g mletih lešnikov
  • ½ čajne žličke sode bikarbone
  • po želji ščepec vanilije
  • pest celih lešnikov 

Čokoladni premaz:

  • 1 avokado
  • 3 žlice javorjevega sirupa (po okusu lahko več ali manj)
  • 2 žlici kakava (po okusu lahko več – kakav se lahko nadomesti s fino mleto rožičevo moko) 

PRIPRAVA:

Pečico segrejemo na 180º C.

V večji posodi zmiksmo s paličnim premešamo zmiksmao v homogeno zmes riževo mleko in datlje, da dobimo homogeno tekočo zmes.

Dodamo ajdovo in riževo moko, kakav, mlete lešnike in sodo (po želji dodamo še vanilijo) ter vse dobro premešamo. Če je zmes pregosta, po potrebi dodamo še riževega mleka.

Zmes prelijemo na peki papir v pekač in pečemo 30 minut oziroma poskusimo z zobotrebcem, kdaj so browniji pečeni.

Za čokoladni premaz spasiramo olupljen avokado, dodamo mu 3 žlice javorjevega sirupa in 2 žlici kakava (lahko tudi več, odvisno od tega, kako intenzivno barvo in okus želimo) ter vse dobro premešamo. Z dobljeno kremo premažemo brownije in okrasimo z narezanimi celimi lešniki. 

Prijetno sladkanje.
Vse lepo in dobro!
x Duša

Komentarji