Bananina puhasta tortica s kokosom in čokolado
Ta tortica navduši 99 % mojih gostov (razen tistih, ki ne marajo banan in kokosa, takih pa tako ali tako skoraj ni). Je brez glutena, mleka, belega sladkorja ...
POTREBUJEMO (za tortni model premera 20 cm):
Osnova:
- 4 zrele banane
- 3 žlice javorjevega sirupa
- 250 g kvinojinih napihnjencev (ali amarantovih napihnjencev)
- 3 žlice stopljenega kokosovega olja
- ½ čajne žličke vanilije v prahu ali vanilijevega sladkorja
Vmesna krema:
- 5 dl kokosovega mleka (ali katerega drugega rastlinskega mleka)
- 1 vrečko kokosovega pudinga ali katerega drugega
- 2 žlički agar agarja (želirno sredstvo)
- 100 g mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo, nato pa jih damo za par minut v vrelo vodo in olupimo)
- 2-3 žlice javorjevega sirupa
Preliv:
- 100 g temne čokolade
- 1 žlico kokosovega olja
PRIPRAVA:
- V večji posodi s paličnim mešalnikom spasiramo banane in javorjev sirup. Dodamo kvinojine napihnjence, stopljeno kokosovega olja in vanilijo ter vse dobro premešamo. Maso razdelimo na dva dela. Prvo polovico razporedimo na dnu tortnega modela.
- Za vmesno kremo v manjšo skodelico prelijemo 1 dl riževega mleka ter dodamo puding v prahu in agar agar. Vse dobro premešamo, da nastane homogena tekočina. Preostanek kokosovega mleka (4 dl) zavremo ter vanj počasi vmešamo pripravljeno tekočino. Puding kuhamo na rahlem ognju še približno 5 minut, da se dovolj zgosti, vmes pa ves čas mešamo. Ko je puding kuhan, počakamo, da se ohladi. V blenderju zmeljemo namočene in olupljene mandlje, skuhan puding in javorjev sirup, da dobimo kompaktno kremo.
- Pripravljeno kremo predamo nad spodnjo plast, zgoraj pa razporedimo preostanek bananine mase (tako, da dobimo tri plasti).
- Za preliv stopimo temno čokolado s kokosovim oljem. Premaz lahko pripravimo tudi tako, da spasiramo 1 avokado, 2 žlici kakava in 1 žlico javorjevega sirupa.
- Torto po želji okrasimo in jo damo v hladilnik za 1 uro.
Prijetno sladkanje.
Vse lepo!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji