Brokoli burger
Mmm... burger, ki je odličen vir beljakovin, vlaknin in vitaminov. Zelo okusen, enostaven za pripravo in seveda zdrav obrok.
POTREBUJEMO:
-
500 g brokolija
-
1 skodelico belega fižola ali čičerike (obvezno prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehča)
-
nekaj lovorjevih listov
-
2 žlici olivnega olja
-
ščepec kumine
-
1 skodelico bio riževih kosmičev (lahko katere druge kosmiče, riževi so najbolj nevtralnega okusa)
-
⅔ skodelice mletih mandljev
-
½ skodelice kvasnega posipa (kvasni posip, nutritional yeast)
-
ščepec soli
-
ščepec kajenskega popra
(skodelica meri 3 dl)
PRIPRAVA:
-
Brokoli operemo, očistimo narežemo na manjše koščke in na hitro pokuhamo. Nato ga odcedimo in počakamo, da se ohladi.
-
Fižol oz. čičeriko speremo, ter kuhamo do mehkega približno 1 uro (z lovorjevimi listi). Če se med kuhanjem na vrhu lonca nabere pena, vodo in peno odlijemo ter dolijemo svežo.
-
Brokoli, fižol (čičeriko) in olivno olje spasiramo s paličnim mešalnikom (ali v blenderju).
-
Dodamo riževe kosmiče, mlete mandlje, kvasov posip, kumino in kajenski poper ter po okusu solimo. Vse dobro premešamo (če je zmes preredka, dodamo še nekoliko riževih kosmičev in mandljev). Tako dobimo gosto maso, ki jo damo za nekaj ur v hladilnik, da se vse sestavine prepojijo in kosmiči zmehčajo.
-
Iz pripravljene mase naredimo pleskavice in jih popečemo na olivnem olju ali kokosovi maščobi, da se naredi hrustljava skorjica.
-
Kot prilogo lahko dodamo čebulo, rukolo in okrasimo s svežimi začimbami.
Dober tek.
Vse lepo!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji