Brokolijeve kroglice

Brokolijeve kroglice

Brokoli je lahko prebavljiv in spada med najbolj zdravo zelenjavo. Bogat je z antioksidanti, beta karotenom, vitaminom C in E, ter vsebuje veliko progesterona, ki je znan kot 'hormon sreče'. Brokolijeve kroglice so okusne, enostavne za pripravo in jih lahko dodamo kot prilogo k solati, juhi ali kot hiter prigrizek.

POTREBUJEMO:

  • približno 500 g brokolija (1 steblo s cvetovi)

  • 1 skodelico leče

  • 2 žlici olivnega olja

  • 1 skodelico bio riževih kosmičev (lahko katere druge kosmiče, riževi so najbolj nevtralnega okusa)

  • ⅔ skodelice mletih mandljev

  • ½ skodelice kvasnega posipa

  • nekaj lističev peteršilja

  • ½ žličke morske soli

  • ščepec kumine

PRIPRAVA:

  1. Lečo speremo, ter kuhamo do mehkega približno 20 minut. Če se med kuhanjem na vrhu lonca nabere pena, vodo in peno odlijemo, ter dolijemo svežo.

  2. Brokoli operemo, očistimo in narežemo na manjše koščke, ter jih na hitro pokuhamo (4 minute v zelo vreli vodi). Vodo odlijemo in počakamo, da se ohladi.

  3. Kuhan brokoli in lečo ter olivno olje spasiramo s paličnim mešalnikom (ali v blenderju). Po potrebi dodamo malo vode, vendar ne preveč.

  4. Dodamo riževe kosmiče, mlete mandlje, kvasov posip, sol, kumino ter na drobno narezan peteršilj in vse dobro premešamo (če je zmes preredka, dodamo še nekoliko riževih kosmičev in mandljev). Tako dobimo gosto maso, ki jo damo za nekaj ur v hladilnik, da se vse sestavine prepojijo in kosmiči zmehčajo.

  5. Iz mase oblikujemo kroglice in jih na hitro popečemo v ponvi (z zelo malo olja, da se naredi hrustljava skorja).

  6. Brokolijeve kroglice se odlično podajo k spomladanski regratovi solati ali čemaževi juhi.

Dober tek!

x Duša



Komentarji