»Bučni« sir

»Bučni« sir

Jeseni so buče pogosto na mojem jedilniku. Naše telo pripravijo na hladejši del leta. V prehranjevanju po TKM (tradicionalni kitajski medicini) je zelo pomembno, da izbiramo sezonska živila. Ta uspevajo pri tisti temperaturi in nas zaščitijo pred klimatskimi vplivi, ki vladajo v tej sezoni.

SESTAVINE (za model premera 17 cm):

  • 3 žličke agar agarja
  • 2 dl vode
  • 300 g hokaido buče
  • 200 g mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo, nato pa jih damo za nekaj minut v vrelo vodo in olupimo)
  • 2 žlici tapiokine moke
  • solimo po okusu
  • po želji ščepec čilija v prahu
  • 3 žlice kvasnega posipa (po želji in okusu lahko več)


PRIPRAVA:

V manjši količini vode (3–4 žlice) stopimo agar agar (zelo pomembna je njegova kakovost, da dobro zgosti). Preostalo vodo zavremo in vanjo primešamo stopljeni agar agar ter med nenehnim mešanjem kuhamo na zmernem ognju še 2 minuti. Nato ga pustimo nekaj minut, da se nekoliko ohladi in zgosti.

Bučo razrežemo na manjše kose. Kose kuhamo na zmernem ognju, da se zmehčajo. Nato jih olupimo.

V mešalniku (blenderju) dobro pretlačimo agar agar, kose buče, olupljene in namočene mandlje, tapiokino moko, sol in čili (če je zmes pregosta, da lažje pasiramo, po potrebi dodamo še malo vode). Ko dobimo homogeno zmes, jo prelijemo v lonec in med nenehnim mešanjem kuhamo na zmernem ognju, da se zgosti (kot bi kuhali polento). Ko je dovolj gosta, ugasnemo štedilnik, dodamo kvasni posip ter vse dobro premešamo. Dobljeno zmes prelijemo v model.

Bučni »sir« pustimo na hladnem nekaj ur (najbolje čez noč v hladilniku), da se strdi. Dodamo ga lahko zraven solat, krekerjem … Ta »sir« pride približno kot običajni poltrdi sir. Da je bolj kompakten, lahko po želji dodamo še malo več agar agarja.

Dober tek!
Vse lepo in dobro!

x Duša

 Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM

Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM

prehranjevanje za vitkost in vitalnost

 Masaža  in samomasaža z ventuzami – spletni tečaj

Masaža in samomasaža z ventuzami – spletni tečaj

Odprava odvečnih kilogramov, celulita.
Spletni tečaj, ki vam razkrije vse skrivnosti in trike za najučinkovitejšo uporabo ventuz.
Po znižani ceni samo še 19. in 20.7.

Komentarji