Čokoladna torta iz sladkega krompirja

Čokoladna torta iz sladkega krompirja

Ker obožujem brownije iz sladkega krompirja, sem letos za rojstni dan dobila še tako tortico. Božanska!  

POTREBUJEMO:

Biskvit:

  • 2 sladka krompirja (približno 400 g)
  • 4 žlice javorjevega sirupa
  • 1 skodelico mletih mandljev ali orehov
  • ½ skodelice ajdove moke
  • 6 žlic kakava
  • ščepec vanilije

Vmesna krema:

  • 5 dl riževega mleka (ali katerega drugega rastlinskega mleka)
  • 1 vrečko vanilijevega pudinga ali katerega drugega
  • 2 žlički agar agarja (želirno sredstvo)
  • 100 g mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo, nato pa jih damo za par minut v vrelo vodo in olupimo)
  • 2-3 žlice javorjevega sirupa

Preliv:

  • 100 g temne čokolade
  • 1 žlico kokosovega olja

(skodelica meri 3 dl)

PRIPRAVA:

  1. Pečico segrejemo na 180º C.
  2. Sladka krompirja olupimo, operemo in narežemo na četrtine. Kose kuhamo v vreli vodi približno 10 minut ali dokler se ne zmehčajo.
  3. Počakamo, da se sladki krompir ohladi, nato pa ga zmiksamo z javorjevim sirupom (s paličnim mešalnikom) v gosto maso.
  4. Masi iz sladkega krompirja dodamo mlete mandlje, ajdovo moko, kakav in vaniljo ter dobro premešamo.
  5. Zmes razdelimo v tri pekače za torto (da dobimo 3 biskvite) in pečemo 30 minut oziroma poskusimo z zobotrebcem, da preverimo, če so pečeni.
  6. Za vmesno kremo v manjšo skodelico prelijemo 1 dl riževega mleka ter dodamo puding v prahu in agar agar. Vse dobro premešamo, da nastane homogena tekočina. Preostanek riževega mleka (4 dl) zavremo ter vanj počasi vmešamo pripravljeno tekočino. Puding kuhamo na rahlem ognju še približno 5 minut, da se dovolj zgosti, vmes pa ves čas mešamo. Ko je puding kuhan, počakamo, da se ohladi. V blenderju zmeljemo namočene in olupljene mandlje, skuhan puding in javorjev sirup, da dobimo kompaktno kremo.
  7. Ko so biskviti pečeni, med vsako plast porazdelimo kremo. Za preliv stopimo temno čokolado s kokosovim oljem. Premaz lahko pripravimo tudi tako, da spasiramo 1 avokado, 2 žlici kakava in 1 žlico javorjevega sirupa.
  8. Torto po želji okrasimo in jo damo v hladilnik za 1 uro.

Prijetno sladkanje.
Vse lepo!
x Duša

Komentarji