Čokoladna torta iz sladkega krompirja
Ker obožujem brownije iz sladkega krompirja, sem letos za rojstni dan dobila še tako tortico. Božanska!
POTREBUJEMO:
Biskvit:
- 2 sladka krompirja (približno 400 g)
- 4 žlice javorjevega sirupa
- 1 skodelico mletih mandljev ali orehov
- ½ skodelice ajdove moke
- 6 žlic kakava
- ščepec vanilije
Vmesna krema:
- 5 dl riževega mleka (ali katerega drugega rastlinskega mleka)
- 1 vrečko vanilijevega pudinga ali katerega drugega
- 2 žlički agar agarja (želirno sredstvo)
- 100 g mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo, nato pa jih damo za par minut v vrelo vodo in olupimo)
- 2-3 žlice javorjevega sirupa
Preliv:
- 100 g temne čokolade
- 1 žlico kokosovega olja
(skodelica meri 3 dl)
PRIPRAVA:
- Pečico segrejemo na 180º C.
- Sladka krompirja olupimo, operemo in narežemo na četrtine. Kose kuhamo v vreli vodi približno 10 minut ali dokler se ne zmehčajo.
- Počakamo, da se sladki krompir ohladi, nato pa ga zmiksamo z javorjevim sirupom (s paličnim mešalnikom) v gosto maso.
- Masi iz sladkega krompirja dodamo mlete mandlje, ajdovo moko, kakav in vaniljo ter dobro premešamo.
- Zmes razdelimo v tri pekače za torto (da dobimo 3 biskvite) in pečemo 30 minut oziroma poskusimo z zobotrebcem, da preverimo, če so pečeni.
- Za vmesno kremo v manjšo skodelico prelijemo 1 dl riževega mleka ter dodamo puding v prahu in agar agar. Vse dobro premešamo, da nastane homogena tekočina. Preostanek riževega mleka (4 dl) zavremo ter vanj počasi vmešamo pripravljeno tekočino. Puding kuhamo na rahlem ognju še približno 5 minut, da se dovolj zgosti, vmes pa ves čas mešamo. Ko je puding kuhan, počakamo, da se ohladi. V blenderju zmeljemo namočene in olupljene mandlje, skuhan puding in javorjev sirup, da dobimo kompaktno kremo.
- Ko so biskviti pečeni, med vsako plast porazdelimo kremo. Za preliv stopimo temno čokolado s kokosovim oljem. Premaz lahko pripravimo tudi tako, da spasiramo 1 avokado, 2 žlici kakava in 1 žlico javorjevega sirupa.
- Torto po želji okrasimo in jo damo v hladilnik za 1 uro.
Prijetno sladkanje.
Vse lepo!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji