Čokoladna torta s kvinojo

Čokoladna  torta s kvinojo

Danes mi je dan polepšala ta tortica. Vsak, dan si lahko naredimo lep, če se za to odločimo in za to kaj naredimo. Zakaj ne bi jedli zdravo in okusno?  

SESTAVINE (za tortni model premera 17 cm):

  • 2-3 žličko agar agarja
  • 1,5 dl vode
  • 200 g mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo, nato pa jih damo za nekaj minut v vrelo vodo in olupimo)
  • 2,5 dl riževega mleka
  • 2 žlici tapiokine moke
  • 3 žlice javorjevega sirupa
  • 3 žlice kakava (po okusu lahko več)
  • 3 žlice kuhane kvinoje


PRIPRAVA:

V manjši količini vode (3–4 žlice) stopimo agar agar (zelo pomembna je njegova kakovost, da dobro zgosti). Preostalo vodo zavremo in vanjo primešamo stopljeni agar agar ter med nenehnim mešanjem kuhamo na zmernem ognju še 2 minuti. Nato ga pustimo nekaj minut, da se nekoliko ohladi in zgosti.

V mešalniku (blenderju) dobro pretlačimo agar agar stopljen v vodi, olupljene in namočene mandlje, riževo mleko, tapiokino moko, javorjev sirup. Ko dobimo homogeno zmes, jo prelijemo v lonec in med nenehnim mešanjem kuhamo, da se zgosti (kot bi kuhali polento). Ko je dovolj gosta, ugasnemo štedilnik dodamo kakav in kuhano kvinojo ter vse dobro premešamo. Dobljeno zmes prelijemo v tortni model.

Torto pustimo na hladnem nekaj ur, da se strdi. Na vrhu jo okrasimo po želji, jaz sem uporabila nasekljane cele lešnike.

Veselo sladkanje.

Vse dobro in lepo!

x Duša

Komentarji