ČOKOLADNE KROGLICE S KOKOSOM

ČOKOLADNE  KROGLICE S KOKOSOM

Čokolado obožujem. A je kdo ne?
Čokolada me je naučila eno zelo pomembno lekcijo: V prehranjevanju je pomembna raznolikost in z NOBENIM živilom ni za pretiravati, četudi ima toliko pozitivnih učinkov.

Ljudje smo pogosto naravnani tako, da, ko kje preberemo ali slišimo, da je neko živilo dobro za naše telo, začnemo to živilo pogosteje uživati.

Tako je bilo pri meni in čokoladi. Leta nazaj (ko še nisem imela toliko znanja in izkušenj glede prehranjevanja) sem vse sladkorje, ki sem jih prej uživala, zamenjala s temno čokolado. Namesto piškotov, kolačev … sem pojedla košček temne čokolade. Jedla sem jo vsaki dan v veri, da je to blagodejno za moje telo. Na mesečni bazi se je tako količina zaužite temne čokolade, kar nabrala. Po določen času je prišlo do prenasičenja in telo mi je to pokazalo z aknami na obrazu.

Debelo črevo ima zelo dober spomin (črevesje so naši drugi možgani) in registrira vse kar gre skozi. Leva stran našega črevesja je povezana s kožo. Ko/če pride v ta del živilo, ki nam je v preteklosti povzročilo težave, se to lahko odraža na koži. Pojavijo se akne, madeži … 

Ker sem tak čokoholik, se čokoladi nisem mogla kar tako odreči. Začela sem raziskovati in ugotovila, da lahko največ težav povzročajo sintetične maščobe, ki jih lahko čokolada vsebuje. Temu sem se izognila tako, da sem si začela sam pripravljati sladice, ki imajo čokoladni okus. Ena izmed teh so tudi te čokoladne kroglice s kokosom.

So brez dodanega sladkorja in zelo preproste za pripravo. 

POTREBUJEMO:

  • 200 g datljev (priporočljivo jih je za nekaj ur namočiti v vodi, najbolje čez noč)
  • 200 g mletih mandljev
  • 3-4 žlice presnega kakava v prahu (po okusu lahko dodamo več ali manj)
  • ½ žličke vanilije v prahu (lahko izpustimo)
  • približno 4 žlice grobo mlete kokosove moke 

PRIPRAVA:

S paličnim mešalnikom zmiksamo namočene datlje (če datljev predhodno nismo namočili, dodamo po potrebi še malo vode, da se lažje pasira). Dateljevi pasti dodamo mlete mandlje, kakav v prahu in vanilijo. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo homogeno maso.

Iz dobljene zmesi oblikujemo kroglice in jih povaljamo v grobo mleto kokosovo moko (kokosovo moko lahko nadomestimo s chia semeni, grobo narezanimi celimi lešniki, mandlji ...).

Prijetno sladkanje.

Vse dobro in lepo!
x Duša

Komentarji