Čokoladni medenjaki
Praznično sladkanje začenjam z medenjaki, ki jih v tem času tudi največ pojem. So enostavni za pripravo, brez glutena, dodanega belega sladkorja in so odlični ob čaju za zajtrk ali malico.
POTREBUJEMO:
-
¼ skodelice ajdove moke
-
2 žlici medu
-
približno 100 g izkoščičenih datljev
-
½ skodelice vode
-
1 žličko sode bikarbone
-
ščepec cimeta
-
4 žlice kakava
-
3 žlice kakavovega masla
(skodelica meri 3 dl)
PRIPRAVA:
-
Pečico segrejemo na 180º C.
-
Datlje za par minut namočimo v vroči vodi (½ skodelice), da se zmehčajo. Ko se voda ohladi, datlje spasiramo s paličnim mešalnikom v gosto pasto.
-
Datljem dodamo moko, med, sodo bikarbono in cimet ter vse dobro pregnetemo v nekoliko lepljivo testo (če je presuho, še po potrebi dodamo malo vode).
-
Iz mase oblikujemo kroglice in jih pečemo na peki papirju v pekaču približno 30 minut, da porjavijo.
-
Ko so medenjaki pečeni, počakamo, da se ohladijo in jih povaljamo v zmesi stopljenega kakavovega masla in kakava. Postavimo jih na mrzlo, da se preliv ohladi in postopek po želji še enkrat ponovimo.
Prijetno sladkanje.
Vse lepo!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji