Datljev kolač
Datlje imam najrajši v zimskih mesecih, ko ni toliko svežega sadja. Zame so ravno prav sladki, da sladic ni treba dodatno sladkati. Daleč najboljše sveže datlje sem jedla v Jordaniji. Bili so mehki, kar stopili so se v ustih. Tam sem dobila tudi navdih za ta recept.
POTREBUJEMO (za tortni model premera 20 cm):
- 200 g mandljev (jih namočimo čez noč)
- 10 datljev (če so bolj suhi, jih namočimo čez noč, da se lažje zmiksamo)
- 250 ml vode
- 80 g riževe moke
- ½ žličke sode bikarbone
- pest narezanih mandljev (za okrasitev kolača)
PRIPRAVA:
Pečico segrejemo na 180º C.
V blenderju zmešamo namočene in olupljene mandlje, datlje in vodo, da dobimo homogeno maso.
Masi iz mandljev dodamo riževo moko in sodo ter dobro premešamo
Model za kolač namažemo s kokosovim oljem. S pripravljeno maso zapolnimo model ter ga na vrhu okrasimo s sesekljanimi mandlji. Kolač pečemo približno 30 minut oziroma toliko časa, da nekoliko porjavi. Ko je pečen, ga obvezno pustimo v modelu, da se ohladi! Ker je kolač bolj suh, lahko zraven dodamo kokosovo kremo, smetano ...
Veselo sladkane.
Vse lepo!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji