Datljev kolač

Datljev kolač

Datlje imam najrajši v zimskih mesecih, ko ni toliko svežega sadja. Zame so ravno prav sladki, da sladic ni treba dodatno sladkati. Daleč najboljše sveže datlje sem jedla v Jordaniji. Bili so mehki, kar stopili so se v ustih. Tam sem dobila tudi navdih za ta recept.

POTREBUJEMO (za tortni model premera 20 cm):

  • 200 g mandljev (jih namočimo čez noč)
  • 10 datljev (če so bolj suhi, jih namočimo čez noč, da se lažje zmiksamo)
  • 250 ml vode
  • 80 g riževe moke
  • ½ žličke sode bikarbone
  • pest narezanih mandljev (za okrasitev kolača)


PRIPRAVA:

Pečico segrejemo na 180º C.

V blenderju zmešamo namočene in olupljene mandlje, datlje in vodo, da dobimo homogeno maso.

Masi iz mandljev dodamo riževo moko in sodo ter dobro premešamo

Model za kolač namažemo s kokosovim oljem. S pripravljeno maso zapolnimo model ter ga na vrhu okrasimo s sesekljanimi mandlji. Kolač pečemo približno 30 minut oziroma toliko časa, da nekoliko porjavi. Ko je pečen, ga obvezno pustimo v modelu, da se ohladi! Ker je kolač bolj suh, lahko zraven dodamo kokosovo kremo, smetano ...

Veselo sladkane.
Vse lepo!
x Duša

Komentarji